Indien vil skærpe indsatsen for klimaet

Indiens premierminister lover, efter Trumps farvel til klimaaftalen, at Indien går længere end klimaaftalen fra Paris.

Klimaet var i fokus, da Frankrigs præsident, Emmanuel Macron (th), havde besøg af Indiens premierminister, Narendra Modi. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Indiens premierminister, Narendra Modi, har under et møde med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, lovet, at Indien vil gå 'højere og længere' i Parisaftalen om klimaforandringer.

Meldingen kommer, efter at Donald Trump, USA's præsident, i torsdags meddelte, at USA trækker sig ud af aftalen, fordi den er dårlig for USA's økonomi og arbejdspladser.

Indien er den tredje største udleder af CO2 i verden. Kina og USA er de to største.

- Den kan beskytte kommende generationer og give nyt håb, siger Modi om aftalen, der kom i stand under FN-klimakonferencen i Paris i 2015.

195 lande har skrevet under på aftalen. Syrien og Nicaragua står som de eneste uden for, og USA vil så også trække sig ud af den.

Modi undlod efter mødet med Macron at komme med direkte kritik af Trump.

Præsident Macron siger, at han og den indiske leder drøftede handel, forsvarsanliggender, kampen mod terrorisme, men at de "hovedsagelig havde drøftet vor forpligtelse over for klimaet".

Klimaaftalen sigter på at reducere udslippet af CO2 for at forsøge at holde temperaturstigningen på under to grader celsius i forhold til 1850'erne, da industrialiseringen for alvor kom i gang.

/ritzau/