Indiens højesteret smider muslimer ud af omstridt landområde

Myndigheder frygter uro efter dom til fordel for hinduer i strid om hellig jord.

Soldater holder vagt foran en moske i forbindelse med højesterettens afgørelse, der kan udløse uro i Indien. (Foto: © PRASHANT WAYDANDE, Scanpix)

Den indiske højesteret i New Delhi har dømt til fordel for hinduerne i en mangeårig strid om hellig jord i den nordlige by Ayodhya, hvor en moske blev revet ned i 1992.

Striden i Uttar Pradesh-provinsen førte dengang til nogle af de værste optøjer i Indiens historie og kostede 2.000 mennesker livet. Og derfor har myndighederne frygtet, at dagens afgørelse kan udløse uro på ny.

- Accepter dommen og bevar roen, lyder det fra Indiens forsvarsminister, Raj Nath Singh, ifølge nyhedsbureauet AP.

Dommen er blevet fulgt med stor opmærksomhed blandt befolkningen i det overvejende hinduistiske Indien. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

I år 2000 besluttede en lavere retsinstans ellers, at det omstridte område, der er helligt for både hinduer og muslimer, skulle deles i tre jordlodder - et til muslimer og to til hinduer.

Men nu, knap 20 år senere, har højesteretten altså besluttet, at det muslimske samfund ikke skal have råderet over området.

Muslimer afviser nyt jordstykke

I stedet har de fem højesteretsdommere i den enstemmige dom besluttet at, der skal udstykkes to hektarer jord "på en fremtrædende placering" til det muslimske samfund, som dermed kan opføre en ny moske.

Men dommen bliver mødt med skuffelse blandt de muslimer, der har kæmpet for deres ret til området.

- Vi er slet ikke tilfredse med dommen. Den lever ikke op til vores forventninger, siger advokat, Zafarayab Jilani, der har repræsenteret den muslimske side af sagen for støttegruppen Babri Action Committee, til AP.

Zafaryab Jilani, advokat for den muslimske part i dagen, taler her på et pressemøde efter dommen. (Foto: © CHEENA KAPOOR, Scanpix)

- Disse to hektarer betyder ingenting for os. Men nu skal vi nærlæse dommen for at se, hvilke juridiske muligheder, vi har, siger han.

Jilani vil officielt klage over dommen, og samtidig opfordrer han alle parter i sagen til at bevare freden og roen på trods af de stærke følelser, som dommen vækker.

Hinduer: Et historisk øjeblik

På græsplænen foran domsbygningen i New Delhi har hinduister fejret dommen med trompeter og lovprisninger af Rama, som er en af de vigtigste hinduguder.

Advokaten Vishnu Shankar Jain, der har repræsenteret det hinduistiske samfund i sagen, fortæller, at det er en årelang kamp, som nu er har fået et punktum.

- Det var et kæmpestort juridisk slagsmål, og vi er glade for, at vi overbeviste højesteretten. Det er et historisk øjeblik for hinduerne, siger han.

For hinduer, der anser området i Ayodha for guden Ramas fødested, er dagen i dag en festdag. (Foto: © RAJAT GUPTA, Scanpix)

Stærkt religiøse hinduer ønsker nu at bygge et nyt tempel for Rama på stedet, som de anser for at være hans fødested.

Ifølge hinduisterne lå der for 500 år siden et hinduistisk tempel, som blev revet ned før opførelsen af Babrimoskéen i 1528.

Kritik fra Pakistans regering

Den langvarige sag er blevet fulgt med stor interesse i Indiens muslimske naboland Pakistan.

Her har udenrigsminister Shah Mahmood Qureshi allerede kritiseret dommen for at være udtryk for den indiske premierminister, Narendra Modis, "hadefulde tankesæt".

Pakistans udenrigsminister, Makhdoon Shah Mahmood Qureshi, kritiserer den indiske højesteret for at være i lommen på landets regering. (Foto: © Peter Helles Eriksen, Scanpix)

- Dette er intet andet end Modi-regeringens politik om at dyrke hadet og fremme forskellene mellem religiøse grupper i samfundet for at nå sine mål., lyder skudsmålet.

I forbindelse med sin valgkampagne i 2014 lovede Narendra Modi at bygge et tempel i Ayodha.

Men senere besluttede han sig for at vente på højesterettens dom til trods for pres fra millioner af stærkt religiøse hinduer, som forventede, at Modi-regeringen ville sørge for den nødvendige lovgivning.

I stedet blev der udkommanderet over 5.000 fredsbevarende soldater til området.