Indiens langsomme kvindeoprør: Rekha valgte selv sin mand - og friede til ham

De traditionelle kønsroller er under pres i det konservative indiske samfund.

Rekha Babulkar voksede op som de fleste piger i Indien.

Da hun var fyldt 14 år, besluttede hendes mor, at hun skulle giftes væk til en ukendt 24-årig mand.

Men Rekha ville det anderledes, og den overraskende reaktion skabte splid i familien.

- Min mor sagde: Denne mand er meget rig, så du gifter dig. Så var der et stort drama i huset, jeg lavede stor larm og sagde: Nej, jeg vil ikke giftes med en drukkenbolt. Vi talte ikke sammen i to måneder, fortæller Rekha Babulkar.

Den 34-årige Rekhar arbejder som indkøbschef på en tekstilfabrik i Bangalore.

Flere i uddannelse og job

Beslutningen om ikke at lade sig gifte bort som 14-årig er bare et af flere eksempler, hvor den i dag 34-årige Rekha Babulkar er gået sin egne veje i det konservative, mandsdominerede indiske samfund.

I Indien hersker traditionelle kønsmønstre stadig mange steder.

Hun er en lille del af et langsomt oprør, for traditionelt har kun et fåtal af kvinder taget en uddannelse og er blevet en del af arbejdsmarkedet.

Hver dag tjekker Rekha og hundreder af andre kvinder ind på tekstilfabriken Birdy, som ligger i den indiske by Bangalore.

Hundreder af syersker arbejder på tekstilfabrikken Birdy. De arbejder under ordnede forhold og får en løn, der er rimelig efter indiske forhold. (Foto: Malene Zøllner © dr)

Mange af kvinderne er syersker, men ikke Rekha Babulkar. Hun er indkøbschef, en stilling hun har arbejdet for, siden hun som 17-årig begyndte som praktikant.

For Rekha var der dengang ingen anden mulighed end tidligt at få et arbejde. Hendes far drak, og da han blev ramt af en blodprop i hjernen, måtte børnene træde til for at få husholdningen til at løbe rundt.

- Han havde ingen opsparing. Så lige pludselig var vi fire børn, som skulle overleve, nu da han ikke arbejdede, fortæller Rekha Babulkar.

Men selvom hun blev tvunget på arbejdsmarkedet af nød og for at forsørge sin familie, blev oplevelsen vendt til noget positivt. Hun opdagede, at hun havde talent for at arbejde systematisk og med tal og administration.

Udfordrer traditioner

Selvstændigheden på arbejdsmarkedet afspejler sig også i andre dele af Rekhas liv.

Otte år efter, at hun afviste moderens valg af sin kommende mand, valgte hun selv den mand, hun ville giftes med. Og ikke bare var det et kærlighedsvalg, hendes mand kom tilmed en fra en højere kaste - en højere social klasse.

I det indiske samfund skal man ellers helst giftes med en fra sin egen kaste, og Rekhas valg gav igen anledning til familiestrid.

- Min mor tævede mig. Hun var bange for, at hendes rygte ville blive ødelagt, hvis hun lod mig gifte mig med hvem som helst og sagde, at "den grænse kan vi ikke krydse", siger Rekha Babulkar og fortsætter:

- Min mor sagde "Jeg kan lade dig gå i jeans, gå på arbejde, tale med andre mennesker, men jeg kan ikke lade dig gifte dig med en fra en anden kaste”.

Moderen var samtidig bekymret for, at Rekhas beslutning ville betyde, at hendes anden datter ikke kunne blive gift. Siden har moderen dog ændret holdning, for i dag "er alle ens', som hun siger.

Friede til sin mand

Rekha nøjedes ikke bare med at udse sig en mand fra en anden kaste. Hun var også den, der tog teten og friede, efter parret mødtes i 2003.

I første omgang sagde Ashwin dog nej, men gift blev de, og i dag bor de sammen med deres to sønner i en treværelses lejlighed.

Rekha Babulkar med sin mand, Ashwin, som i modsætning til mange andre mænd i Indien hjælper til i køkkenet. (Foto: Malene Zøllner © dr)

Efter de blev gift, flyttede Rekha Babulkar dog ind hos sin mands familie og passede og vartede familien op. Som traditionen foreskriver.

Forholdet til svigermoderen blev dog så anstrengt, at Rekha tog sine to børn og flyttede ud, og lod Ashwin vælge mellem sin mor og sin hustru.

Hun er godt klar over, at ikke alle anser hendes valg – og familiens måde at leve på - for passende.

- I vores boligblok er der mig og så måske en eller to andre kvinder, som arbejder. Resten går hjemme. De mener, at jeg ikke tager mig af mine børn. De opfører sig som om, at jeg ikke har tid til mine børn, men det er helt forkert, siger Rekha Babulkar.

Rekha Babulkar på sit job som indkøbschef. (Foto: Malene Zøllner © dr)

"Sig nej"

I landet med en af verdens hurtigst voksende økonomier er flere kvinder end mænd i dag under uddannelse.

Samtidig udgør kvinderne dog kun en fjerdedel af arbejdsstyrken, for mange når ikke arbejdsmarkedet eller falder fra på grund af ægteskab og børn.

Hvis lige så mange kvinder arbejdede ude som mænd, ville Indiens bruttonationalprodukt i vokse med 60 procent ved 2025, ifølge en undersøgelse fra McKinsey Global Institute. Som det er nu, bidrager kvinderne kun med 17 procent.

Ifølge Rekha Babulkar er det kvinderne, der må gå forrest, hvis der virkelig skal ændres på traditionerne i Indien.

- Jeg tror på, at det begynder med kvinderne. Kvinder er nødt til at sige nej, de er nødt til at have modet og støtten til at sige nej.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk