Indiens premierminister forsvarer ophævelsen af Kashmirs særstatus

Premierministeren vil med ophævelsen samle hele nationen.

Den indiske premierminister, Narendra Modi, taler til nationen på landets uafhængigheddag. (Foto: Harish Tyagi © Scanpix)

I hvide klæder træder den indiske premierminister, Narandra Modi, op på talerstolen på landets uafhængighedsdag.

Dagen er en festdag, og med autentisk musik og blomster i alle palettens farver fejres dagen. Jubel lyder dog ikke overalt i landet. I Kashmir-regionen raser konflikten på tiendedagen, her udkæmpes dagligt kampe mellem demonstranter og millitæret.

Modi forsvarer ophævelsen

Konflikten i Kashmir gik for alvor i gang den 5. august 2019, da Narendra Modi besluttede sig for at ville ophæve regionens særstatus.

Regionen har i årtier været scene for en konflikt mellem Pakistan og Indien, men en aftale mellem de to lande har givet Kashmir særstatus og uafhængighed fra Indien blandt andet på grund af den høje andel af muslimer i regionen, der står i stor kontrast til det hinduistiske Indien.

Tusinder af soldater er sendt ind i Kashmir. De opretholder Narendra Modis udgangsforbud i regionen, samtidig er alle kommunikationsformer over internettet og telefonen ude af drift.

Nu forsvarer Narendra Modi sit valg om at ophæve Kashmirs særstatus.

På landets 73. uafhængighedsdag har Narendra Modi ikke ændret holdning om valget af at ophæve den særlige paragraf 370, der er en paragraf, som giver Kashmir særstatus og uafhængighed fra resten af Indien.

Fra talerstolen udtaler Narendra Modi, at han vil have Indien til at være "en nation og en konstruktion". Dette, mener han, vil afføde vækst i Kashmirregionen. Med udsagnet mener Narendra Modi, at Kashmirregionene skal integreres i Indien, så Indien bliver en samlet stat.

-Vi tror ikke på at forsinke løsningen af problemet, og vi vil ikke lade problemet nage, skriver Modi i et tweet. Her henviser han til, at han mener, at de løser problemerne, der har været i regionen ved at ophæve paragraffen.

Protest fra Amnesty

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty er stærkt bekymret over befolkningen i Kashmirs manglende frihed.

Det kritiserer Indien på landet uafhængighedsdag for at frihedsberøve Kashmir.

- Imens Indien fejrer deres uafhængighedsdag, er Jamma og Kashmir stadig under et kommunikationsblackout. Regionerne har været det siden 5. august, skriver Amnesty på Twitter.