Indisk domstol kalder mangel på ilt for 'intet mindre end et folkedrab'

Regeringen skal vågne op, lyder det fra både domstole, opposition og samfundsspidser i Indien.

Indien satte i søndags en trist rekord med 3.689 døde med coronavirus på et enkelt døgn. Det skaber i sig selv problemer, fordi man ganske enkelt ikke har plads til de mange ligafbrændinger. (Foto: JAGADEESH NV © Scanpix)

Presset på Indiens regering for at finde en vej ud af katastrofesituationen stiger nu i takt med, at de indiske hospitaler desperat råber om hjælp til at håndtere de mange coronasyge patienter.

I Indiens folkerigeste delstat, Uttar Pradesh, retter delstatsdomstolen nu en voldsom kritik mod de ansvarlige for underskuddet af iltudstyr i sundhedsvæsenet.

- Covid-patienters død, som alene skyldes manglende tilførsel af ilt på hospitalerne, er en kriminel handling og intet mindre end et folkedrab begået af dem, der er betroet opgaven med at sikre en kontinuerlig forsyningskæde af flydende ilt til medicinsk brug, skriver retten i Allahabad i en erklæring på sin hjemmeside.

Bemærkningen er formuleret af to dommere ved domstolen i forbindelse med en høring om coronasituationen i Uttar Pradesh, der er blandt de værst ramte af den anden coronabølge, der nu hærger Indien.

I går kunne Indien for 12. dag i træk registrere flere end 300.000 smittetilfælde med coronavirus - blandt andet med den indiske såkaldte dobbeltmutation, som du kan læse om ved at klikke på linket herunder.

Det betyder, at flere end 20 millioner nu er blevet smittet med coronavirus i Indien, siden pandemiens start - en fordobling på under fire måneder.

Tilbage i januar og februar lå antallet af daglige smittetilfælde på under 20.000 efter at have været på det hidtil højeste i september sidste år med 90.000 daglige tilfælde.

Det fik premierminister Narendra Modi til at erklære coronavirusset for besejret og til at genåbne samfundet, der havde været underlagt en streng nedlukning.

Men nu er coronavirusset vendt tilbage med endnu større styrke, og landets hospitaler må afvise behandlingskrævende patienter, mens krematorierne er blevet overvældet af døde mennesker.

Højesteret: Tig, lån og stjæl

De indiske domstole, der normalt står vagt om Indiens forfatning, er blevet kritiseret for at være for føjelig i forhold til regeringen.

Men på det seneste er de vågnet op til dåd igen, fortæller Thomas Sehested, der normalt bor i New Delhi og er leder af Dansk Kulturinstitut i Indien.

I sidste uge var Indiens højesteret ligesom delstatsdomstolen i Uttar Pradesh ude med en utvetydig besked til regeringen - skaf ilt med alle de forhåndenværende midler.

- I forbindelse med iltkrisen har de sagt til regeringen, at det er dens job at 'tigge, låne og stjæle'. Det er en ret heftig kritik, at en retsinstans lægger op til, at en regeringen skal tage alle midler i brug.

- Og højesteret har også været ude at efterlyse en plan for, hvordan Indiens skal reddes igennem det her kaos.

Over 40 lande har givet tilsagn om hjælp til Indien. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) meddelte forleden, at Danmark bidrager med 53 respiratorer og en million kroner til indisk Røde Kors. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Samtidig har coronasituationen også udviklet sig til en politisk krise, der presser Modis position, fortæller Thomas Sehested.

Forleden tabte Modi og hans nationalhinduistiske regeringsparti Bharatiya Janata Party valget i to vigtige delstater, hvilket kom bag på mange iagttagere.

I Vestbengalen vandt partiet stemmer i forhold til sidste valg, men tabte i forhold til at tage regeringsmagten, som de gik til valg på. Og i Uttar Pradesh gik partiet ved lokalvalg voldsomt tilbage.

- Det er svært at tolke præcis, hvorfor de tabte valget. Men de fleste mener, at man ikke kan komme uden om, at coronahåndteringen er en del af forklaringen, siger Thomas Sehested.

Kritikere efterlyser vej gennem kaos

Kritikken af regeringen for at sidde på hænderne tager til i det indiske samfund - blandt andre fra den verdensberømte forfatter Arundhati Roy.

- Vi er vidner til en forbrydelse mod menneskeheden, lyder hendes skudsmål mod centralregeringen i New Delhi.

Thomas Sehested fortæller, at stemningen i Indien har fået den politiske opposition til at vejre morgenluft.

- Der er en meget stor folkelig utilfredshed med regeringen, som mange opfordrer til at træde tilbage. Det kan man blandt andet se på de sociale medier.

Arundhati Roy, der blandt andet har skrevet bestselleren 'De små tings gud', er desuden politisk aktivist og har langet hårdt ud efter Modis krisehåndtering. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Modi har dog næppe tænkt sig at følge opfordringerne og gå af. Men han kan lukke munden på sine kritikere ved at komme med den plan, som også bliver efterlyst.

- Der er gået snart 14 dage med den her krise, og der virker ikke rigtig til at være en samlet strategi for en løsning, siger Thomas Sehested:

- Og hvis man ser på antallet af daglige vaccinationer, så er det faktisk gået ned. Det får mange til at sige, hvad sker der, og hvordan kommer vi ud af det her.

Nedgangen i antallet af vacciner kommer på et tidspunkt, hvor man nu er begyndt at tilbyde vaccinationer til borgere over 18 år.

Men modsat gruppen over 45 år, så er det delstaterne selv, der skal forhandle med vaccineproducenterne. Og det forløber ikke smertefrit, fortæller Thomas Sehested.

- Det fremmer ikke den store forkromede redningsplan, som mange efterlyser, siger han.

Modi lancerede en omfattende samfundsnedlukning ved den første coronabølge i Indien i 2020, men nu tøver han med at gøre det igen. Og det vækker også kritik.

- Nogle siger, at den eneste løsning er en fuldstændig lockdown. Det er i første omgang op til delstaterne selv. Men der har Modi sagt, at han kun vil opfordre til det som allersidste udvej.