Indisk højesteret holder fast i dødsstraf efter gruppevoldtægt

Den indiske højesteret stadfæster dødsstraf til fire mænd, der blev idømt dødsstraf for mord på studerende.

Gruppevoldtægten første til voldsomme protester i Indien. Billedet er fra en demonstration tilbage fra 2012 - samme år som voldtægten fandt sted. (Foto: Sajjad Hussain © Scanpix)

Fire mænd, der i 2013 blev idømt dødsstraf for gruppevoldtægt af en 23-årig studerende, har fået stadfæstet deres dom af den indiske højesteret.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kvindeaktivisten Ranjana Kumari kalder det en historisk dom.

- Dommen sender et historisk budskab til alle, der begår vold på kvinder, at de kan forvente den højeste straf i dette land, hvis de gør noget lignende, siger hun ifølge Reuters til den indiske nyhedskanal NDTV.

Sagens omdrejningspunkt, en 23-årig kvindelig studerende, blev udsat for gruppevoldtægt i 2012 i en bus i New Delhi efter at have været i biografen med sin ven.

Voldtægtsofferet endte efterfølgende med at dø af sine kvæstelser 13 dage senere.

De fire mænd blev dømt skyldige i september 2013 i anklager om drab og gruppevoldtægt og efterfølgende dømt til døden. Dommen blev efterfølgende anket til den indiske højesteret.

Voldtægten fremkaldte dengang voldsomme protester og vrede i Indien, hvor vold og chikane af kvinder er et kæmpe problem. Sagen satte et globalt fokus på Indiens behandling af kvinder.

Vreden endte i protester og demonstrationer både i New Delhi og andre steder i landet. Ved flere lejligheder måtte politiet bruge vandkanoner for at nedkæmpe de massive demonstrationer.

En femte formodet gerningsmand - buschaufføren - blev fundet død i sin fængselscelle i 2013, inden han nåede at få sin dom. Han begik formentlig selvmord.

Derudover var der en sjette gerningsmand, en 17-årig mand, som kom for retten ved en ungdomsdomstol og er idømt tre år i ungdomsfængsel. Han er siden blevet løsladt.

Ifølge Reuters udbrød der jubel i sagen, da dommen blev læst op ved en appelhøring fredag.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk