Indledende retsmøde varede kun i 19 minutter: Nu ruller sagen mod Hunter Biden

Hunter Biden er anklaget for brud på våbenloven, i dag mødte han op i retten og erklærede sig ikke skyldig.

Under valgkampen i 2020 var Hunter Biden et populært emne. Det samme lader til at gøre sig gældende i 2024. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)

I går var det den tidligere præsident Donald Trump, der måtte en tur ind i en retssal og foran en dommer. Og i dag var det den siddende præsidents søn, Hunter Biden.

Joe Bidens 53-årige søn er nemlig anklaget for brud på våbenloven. Helt konkret handler det om, at Hunter Biden skulle have løjet i en formular fra oktober 2018, hvor han svor, at han ikke brugte eller var afhængig af ulovlige stoffer, da han købte et våben.

Det er et brud på den amerikanske våbenlovgivning, og kan give flere år i fængsel. En tiltalt som Hunter Biden, der ikke har nogen kriminel historie, vil dog næppe få nogen fængselsstraf.

Hunter Biden har flere gange været åben omkring sit alkohol- og stofmisbrug, efter hans bror, Beau Biden, døde af kræft tilbage i 2015, da Joe Biden var vicepræsident.

- Engang sov jeg ikke i 13 dage, mens jeg som det eneste røg crack og drak vodka hele tiden, har Hunter Biden fortalt til CBS News, da hans erindringsbog ’Smukke ting’ udkom i 2021.

  • Hunter Biden mødte op til det indledende retsmøde i Wilmington, Delaware, i dag, som varede kun 19 minutter. (Foto: © Matt Rourke, Associated Press)
  • Det er første gang, at en præsidents barn er i retten for kriminelle anklager. (Foto: © Mike Segar, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Hunter Biden har tidligere indgået en tilståelsesaftale i en sag om skatteforhold med den amerikanske anklagemyndighed. Den trak han sig dog fra i slutningen af juli efter, at en dommer sagde, at hun ikke kunne godkende aftalen i dens daværende form.

Det indledende retsmøde begyndte i dag med at Hunter Biden erklærede sig ikke-skyldig. Og det er kun én ud af flere mulige anklager, som præsidentens søn står over for. Og det er altså dårligt nyt for Joe Biden.

Selvom sagen som sådan ikke er relateret til præsidenten, så kan den nemlig alligevel ende med at påvirke ham i det kommende præsidentvalg i 2024, vurderer DR’s USA-korrespondent, Jakob Krogh.

- Jo mere snavs man finder på Hunter Biden, jo mere kan republikanerne lykkes med at tegne et samlet billede af Biden-familien som kriminel og korrupt, siger korrespondenten.

Politik eller ej?

Under valgkampen i 2020 var Hunter Biden et populært emne. Ikke fordi Joe Biden var vild med at tale om sin søn, men fordi sønnen i flere år har spillet en ufrivillig birolle i amerikansk politik.

Retssagerne mod Hunter Biden begyndte i 2018, og har siden da været et af republikanernes stærkeste våben mod Joe Biden.

Hunter Biden erklærede sig ikke skyldig. (Foto: © Mike Segar, Ritzau Scanpix)

Retssagen om brud på våbenloven kommer også i kølvandet på den nyligt iværksatte rigsretsundersøgelse mod præsident Joe Biden for angiveligt at have udnyttet sit embede i forbindelse med sønnens udenlandske forretninger. Det har Republikanerne dog endnu ikke fremlagt beviser for.

Anklagen fra Det Republikanske Parti lyder, at man har afsløret en "kultur af korruption i Biden-familien", som formanden for Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, formulerede det.

Selvom retssagen mod Hunter Biden ikke handler om politik eller om Joe Biden, så lykkes det til dels republikanerne med at lave netop den sammenkobling siger USA-korrespondent, Jakob Krogh, der var til stede foran retsbygningen i dag.

- Selvom der ikke var mange demonstranter i Delaware i dag, så var der alligevel et par stykker, og de demonstrerede netop mod det, de ser som politisk korruption i Biden-familien, siger han.

En demonstrant bar et skilt med teksten “Biden-familien solgte os til Kina”. Det er anklager der blandt andet kommer fra Donald Trump, der tidligere har sagt at Hunter Biden er skyldig i udbredt korruption – navnlig i forbindelse med aktiviteter i Ukraine og i Kina.

Der var dukket et par demonstranter op foran retsbygningen i Wilmington, Delaware. (Foto: © ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Ritzau Scanpix)

Joe Biden har selv ikke kommenteret meget på tiltalen mod sin søn, men budskabet fra Det Hvide Hus har overordnet været, at præsidenten fokuserer på sit arbejde.

Dagens retsmøde var relativt kort, da Hunter Biden mødte op, erklærede sig ikke skyldig, og forlod retten igen.

Ifølge amerikanske medier, så vil retssagen først for alvor begynde om cirka 100 dage – altså når vi kommer endnu tættere på et primærvalg og dermed præsidentvalg.

- Retssagen kan ende med at køre under næste års valgkamp. Og det kan betyde, at republikanerne vil få mulighed for igen og igen at minde vælgerne om, at præsidentens søn har været ude i noget snavs, siger Jakob Krogh.