Ines blev stjålet som baby under Franco-styret: 'Jeg har løst mit livs puslespil'

50-årige Ines Madrigal har fundet frem til sin biologiske familie gennem et DNA-register. 

Ines Madrigal blev som spædbarn stjålet og bortadopteret under Franco-styret i Spanien. (Foto: JUAN MEDINA © Scanpix)

- Nu ved jeg, hvem jeg er, og hvor jeg er fra.

Sådan lyder det fra 50-årige Ines Madrigal fra Spanien.

Hun er det første menneske i Spanien, der har rettens ord for, at hun er en af de mange stjålne babyer fra perioden, hvor general Francisco Franco var diktator i landet.

Efter at hun sidste år vandt en retssag mod den læge, der gav hende bort til en adoptivfamilie som spædbarn, har hun forsøgt at finde frem til sin biologiske familie.

Det er nu lykkedes ved hjælp af et DNA-register.

- Jeg har løst mit livs puslespil, siger Ines Madrigal til The Guardian.

DR mødte Ines Madrigal i forbindelse med hendes retssag sidste år.

Fandt brødre og fætter

Ines Madrigal fortæller, at hun i første omgang fandt frem til en fætter via DNA-banken. Fætteren fortalte hende, at hun havde biologiske søskende, som ledte efter Ines.

- Jeg har fundet fire brødre, som jeg har mødt, og de er vidunderlige mennesker, som har åbnet deres arme og hjerter for mig, siger Ines Madrigal.

Hun fandt også frem til, at hendes biologiske mor, en kvinde ved navn Pilar, døde i 2013 som 73-årig.

- Pilar vidste aldrig, om jeg var en dreng eller en pige, men hun glemte mig aldrig, siger Ines Madrigal.

Bortført som nyfødt

I 1969 - det år, hvor Ines Madrigal blev født - blev hun bortført af lægen Eduardo Vela, som forfalskede hendes fødselsattest og gav hende videre til en anden familie, der støttede diktatorens styre.

Den 85-årige læge blev sidste år dømt skyldig i bortførelsen af Ines Madrigal som nyfødt, men da sagen var forældet, fastslog domstolen i Madrid, at lægen ikke kunne straffes.

Gennem årene har Ines Madrigal kæmpet for at finde ud af, hvem hendes biologiske familie er.

Ines Madrigal sagsøgte sidste år lægen Eduardo Vela for at have bortført hende som spædbarn. Lægen blev dømt skyldig, men da sagen var forældet, slap han for straf. (Foto: Sergio perez © Scanpix)

Tyveriet af babyer var udbredt under den spanske diktator Francisco Francos styre. De ulovlige spædbørnsadoptioner vurderes at have stået på fra Francos styres første år efter den spanske borgerkrig 1936-1939 og helt frem til 1990'erne.

Tankegangen var, at børnene ville have bedre af at vokse op hos en velhavende, konservativ og overbevist katolsk familie. Børnene skulle ikke præges af deres biologiske forældres 'røde gen'.

I alt er 3.000 sager kommet frem, men en undersøgelsesdommer kom i 2008 frem til, at der kan være 30.000 tilfælde. En organisation, der arbejder for ofrene for denne typer adoptioner, har ifølge BBC vurderet, at antallet kan være helt op mod 300.000.

I nogle af sagerne blev spædbørnene givet væk, i andre tilfælde blev de solgt.

Facebook
Twitter