Inflation på 475 procent: Venezuela udsætter dødsstød på pengeseddel

Præsident Maduro udskyder den ventede afskaffelse af Venezuelas inflationsramte pengesedler.

Den voldsomme inflation i Venezuela betyder, at folk må bære rundt på store bundter med pengesedler for at betale for deres indkøb. (Foto: © GEORGE CASTELLANOS, Scanpix)

Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, udskyder afskaffelsen af de største pengesedler i landet - hundredebolivarsedlen - til januar.

Derudover vil præsidenten holde grænserne til Brasilien og Colombia lukket indtil 2. januar.

Det oplyser præsidenten lørdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Præsidenten, der er i strid modvind og upopulær i befolkningen i det kriseramte land, siger, at 100-bolivar-sedlen skal afskaffes, fordi "mafiaer" hamstrer dem ud af Venezuela i det, som Maduro kalder et amerikansk-støttet forsøg på at destabilisere Venezuela.

Hundredebolivarsedlen svarer til en værdi på lidt over en dansk krone og udgør 77 procent af alle kontanter i Venezuela.

Inflation på 475 procent

Nicolas Maduro står i spidsen for en venezuelansk økonomi, der ligger i ruiner. Krisen er så dyb, at landet er i stor mangel på mad, medicin og andre basale fornødenheder.

Venezuela lider i øjeblikket af verdens højeste inflation. Den Internationale Valutafond vurderer, at inflationen rammer 475 procent i år.

Regeringen har forsøgt at introducere nye pengesedler, der har en værdi på op til 200 gange mere end de oprindelige.

Planerne blev dog afsporet, da Maduro beordrede hundredebolivarsedlen afskaffet, før de nye pengesedler var blevet indført.

Den voldsomme inflation i landet betyder, at folk må bære rundt på store bundter med pengesedler for at betale for deres indkøb.

Pensionister har i månedsvis klaget over, at deres pension bliver udbetalt i uhåndterlige småsedler.

Maduros varslede dødsstød over hundredebolivarsedlen har resulteret i demonstrationer i landet, da mange dermed er blevet efterladt uden penge til at betale for mad og julegaver.

/ritzau/