Influenza-vaccine fremkalder måske sovesygdom

Vaccinen mod Influenza A mistænkes for at kunne fremkalde sygdommen narkolepsi. Svenske myndigheder har fået flere anmeldelser, og Lægemiddelstyrelsen herhjemme følger undersøgelserne.

Vaccinationen mod Influenza A mistænkes for at kunne føre til sygdommen narkolepsi. (© Colourbox)

Influenza A-vaccinen, som flittigt blev brugt sidste år og begyndelsen af i år mistænkes nu for at kunne føre til sovesygdommen narkolepsi.

Lægemiddelstyrelsen i Sverige, Läkemedelsverket, har fået seks indberetninger fra sundhedsfaglige personer, som mener at der er sammenhæng mellem sygdommen og vaccinen Pandemrix, som også er blevet brugt i Danmark. Det skriver Dagens Medicin.

Seks syge børn

Alle seks tilfælde handler om børn mellem 12 og 16 år, og symptomerne på narkolepsi er dukket op én til to måneder efter vaccinationen - alle børnene har fået stillet diagnosen narkolepsi efter grundige medicinske undersøgelser, skriver Läkemedelsverket.

Den svenske lægemiddelstyrelse og det Europæiske Medicin Agentur, EMEA, undersøger nu, hvorvidt der er en sammenhæng mellem vaccinen og sovesygdommen.

Og de finske sundhedsmyndigheder har stoppet brugen af Pandemrix, mens indberetninger om bivirkninger i Finland bliver undersøgt. Der er rapporteret om mindst 15 personer, som muligvis er blevet ramt af narkolepsi efter de har fået vaccinen, skriver norske NRK.

Også i Tyskland og England er der kommet lignende rapporter, skriver nyhedsstationen.

Venter på resultaterne

Lægemiddelstyrelsen herhjemme har ikke meldinger om danske tilfælde af narkolepsi i forbindelse med influenzavaccine - men styrelsen følger de udenlandske undersøgelser.

- Det kan være et tilfælde, siger pressechef Christian Howard-Jessen om forbindelsen mellem vaccinen og de syge svenskere.

- Vi afventer hvad svenskerne og det Europæiske Medicin Agentur kommer frem til.

Ingen ændringer i Danmark

Sundhedsstyrelsen kender heller ikke til tilfælde i Danmark. En grund kan være, at alle børn i blandt andet Norge og Sverige fik tilbudt vaccinen under pandemien - men samme tilbud var ikke gældende i Danmark.

- Vi har ikke vaccineret så mange børn som de andre nordiske lande, fortæller konstitueret direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smidt.

Og de nye meldinger får ikke Sundhedsstyrelsen til at droppe influenzasprøjterne,

- Der er ingen planer om at ændre eller stoppe vaccinationerne herhjemme, fortæller Else Smidt

Forskere: Vaccinen giver ikke narkolepsi

Forskere fra blandt andet Københavns Universitet har for nyligt offentliggjort forskning, som viser, at narkolepsi en autoimmun sygdom - det vil sige en sygdom, der ligger i generne.

Derfor mener forskerne ikke, at man kan få sygdommen narkolepsi af en vaccine.

Facebook
Twitter