Ingen aner hvad der sker i Grækenland efter afstemning

Grækerne er splittede før folkeafstemning søndag. For det er ret uklart, hvad de egentlig skal stemmes om.

Ja eller nej? Det lyder simpelt, men i realiteten aner ingen, hvad der sker med Grækenland efter afstemning søndag aften. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI (Foto: LOUISA GOULIAMAKI © Scanpix)

Ja eller nej.

Det lyder så enkelt. Men det er det overhovedet ikke.

For når valgstederne åbner over hele Grækenland søndag, og grækerne bevæger sig ind i stemmeboksene, skal de blot sætte kryds ud for ”oxi”, som betyder nej, eller ”nai”, som betyder ja.

Formelt siger grækerne på den måde ja eller nej til en gældsaftale med de lande, som grækerne skylder enorme summer. Men gældsaftalen udløb den 30. juni. Derfor opfatter grækerne heller ikke nødvendigvis afstemningen som et ja eller nej til gældsaftalen, som jo for længst er overskredet – de ser afstemningen som et ja eller et nej til euroen.

Alt for meget misinformation

Uden Europa står vi alene og kan ikke klare os, siger ja-siger, Aphrodite Bonatsou, som DR Nyheder har mødt i Athen.

Det er Georgia Tsifou ikke enig i.

Vi forlader ikke EU med et nej. Der er alt for meget misinformation, siger hun.

Angeliki Papaiakovou siger:

De påstår, at vi stemmer om nedskæringer, men i virkeligheden stemmer vi om euroen.

Så der hersker mildest talt forvirring i Athens gader dagen før valget. Og afstemningen ser ud til at blive tæt. Ifølge den græske Syriza-venlige avis, Avgi, viste en meningsmåling fredag eftermiddag, at 43 procent vil stemme nej på søndag. 42, 5 procent vil stemme ja.

Ny aftale eller nyt valg?

Regeringen anbefaler, at vælgerne stemmer nej. Finansminister Yanis Varoufakis har direkte sagt i et interview med Bloomberg, at han ikke længere vil være Grækenlands finansminister, hvis afstemningen ender med et ja. Også premierminister Tsipras har antydet, at han vil trække sig.

Men hvis afstemningen går, som regeringen håber og bliver et nej, har premierminister Tsipras sagt, at han øjeblikkeligt rejser til Bruxelles for at forhandle en ny og bedre låneaftale på plads for grækerne. Og så vil de lukkede banker åbne igen på tirsdag.

Det fortæller EU-korrespondent Ole Ryborg, som dækker den græske folkeafstemning fra Athen.

Hvad sker der så, hvis afstemningen ender med et ja?

- Så er det uklart om regeringen bliver siddende. Det er også uklart, om Tsipras og finansminister Varoufakis kan tage til Bruxelles og lave en aftale. For det første er situationen i Grækenland blevet værre, og for det andet har mange af dem, som har forhandlet med den græske regering har fuldstændig mistet tilliden til Tsipras og Varoufakis, siger Ole Ryborg.

Valgstederne lukker klokken 18 dansk tid søndag aften, og det endelige resultat af afstemningen ventes klar cirka klokken 21 dansk tid.

https://twitter.com/GeorgeTyrakis/status/617410720003661825

  • Det skal grækerne stemme om:

  • Fronterne er trukket hårdt op inden søndagens skæbnevalg i Grækenland. Men hvorvidt vælgerne overhovedet er klar over, hvad det præcist er, de skal stemme om, er ret uklart.

  • De skal stemme ja eller nej til følgende:

  • "Græske personer bedes hermed afgøre, om de accepterer et forslag til aftaledokument, afleveret af EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond, ved Eurogruppens møde, der blev holdt 25. juni."

  • Problemet er, at aftaleteksten bygger på en præmis, der knytter sig til datoen 30. juni.

  • Den 30. juni skulle Grækenland nemlig have tilbagebetalt et lån til Den Internationale Valutafond på 1,6 milliarder euro. Samme dag udløb eurolandenes seneste økonomiske hjælpepakke til Grækenland.

  • De to aftaler er altså overskredet for længst, når grækerne bevæger sig mod stemmeboksene søndag.