Ingen arrestordre på Puigdemont i Danmark

Seperatistlederen skal ikke anholdes i Danmark, fastslår Spaniens højesteret.

Den spanske højesteret har besluttet, at den ikke vil efterkomme anklagemyndighedens anmodning om at genaktivere arrestordren på den tidligere catalanske leder Carles Puigdemont.

Det skriver Reuters og spanske El Pais.

Ifølge den spanske avis har Højesteret i deres afgørelse meddelt, at der var grundlag for, at anklagemyndigheden krævede eksillederen anholdt, men at sagen er så kompliceret, at de på nuværende tidspunkt ikke kan genaktivere arrestordren.

Carles Puigdemont landede i morges i Københavns Lufthavn og skal om kort tid deltage i et debatarrangement på Københavns Universitet.

I morgen skal han blandt andet mødes med flere medlemmer af Folketinget heriblandt Enhedslistens Nikolaj Villumsen.

I weekenden sagde den spanske anklagemyndighed, at den ville anmode højesteretsdommer Pablo Llarena om at aktivere den tidligere arrestordre på Carles Puigdemont, der ellers blev annulleret i begyndelsen af december.

Afholdt ulovligt valg

Separatistlederen gik i eksil i Belgien, efter at han i oktober havde stået i spidsen for Cataloniens uafhængighedsafstemning, der ifølge spansk lov var ulovlig. Under halvdelen af de catalanske vælgere deltog, og af dem stemte ni ud af ti for løsrivelse fra Spanien.

Da det catalanske parlament alligevel erklærede Catalonien for selvstændigt efter afstemningen, valgte den spanske centralregering i Madrid at opløse det catalanske parlament og udskrive nyvalg. Efterfølgende blev der også udstedt en europæisk arrestordre på Carles Puigdemont, men den blev ophævet 5. december.

Der er stadig en gældende arrestordre på Puigdemont i Spanien, der betyder, at han vil blive anholdt og fængslet, hvis han rejser ind i Spanien.

Med afgørelsen fra den spanske højesteret skal Puigdemont ikke frygte at blive anholdte under sit besøg i Danmark, og kan efter planen forlade landet som en fri mand i morgen.

Havde højesteretten til gengæld besluttet at genaktivere arrestordren, så havde myndighederne i Danmark ikke andet valg end at anholde Puigdemont. Herefter vil han angiveligt blive fængslet, mens de danske myndigheder skulle beslutte, hvorvidt der var grundlag for at udlevere ham.

Afvisningen fra dommer Llarena kommer kort efter meddelelsen om, at løsrivelsesblokken i det catalanske selvstyreparlament peger på Puigdemont som kommende præsident for regionen.