Ingen overgivelse: Endelig offensiv på vej mod IS' sidste bastion

Ingen civile er tilbage i Syriens sidste IS-enklave, fastslår de kurdiske styrker i området.

Tusindvis af civile er flygtet fra byen Baghouz på grænsen mellem Syrien og Irak. (Foto: Bulent Kilic © Scanpix)

Sidste chance for overgivelse er kommet og gået for de tilbageværende IS-krigere i byen Baghouz i Syrien.

Sådan lyder det i dag fra talsmand for Syriens Demokratiske Styrker (SDF), Mustafa Bali, til Reuters. SDF har i den seneste tid forsøgt at fortrænge terrorbevægelsen fra den sidste bastion i IS' selverklærede kalifat.

Nu venter en sidste offensiv mod det lille område af byen, som terrorbevægelsens krigere har bevaret kontrollen med.

- Vores soldater på frontlinjen har modtaget ordrer om at rykke frem. Vi forventer bevægelse hvert øjeblik, siger han til Reuters.

Civile som menneskeskjold

Beslutningen om at starte den sidste offensiv kommer ifølge talsmanden efter, at tusindvis af flygtninge i den seneste tid har forladt Baghouz.

De mange flygtninge er kommet ud, efter det lykkedes at åbne en sikker korridor ud af byen. Tusindvis af flygtninge, heriblandt også IS-familier og IS-krigere, har indtil i går forladt byen, lyder det.

Siden da er strømmen af civile flygtninge stoppet, og SDF's styrker har heller ikke observeret flere civile inde i byen.

Man har ellers tidligere været tilbageholdende med at lancere et sidste angreb mod de få husblokke, der er under terrorbevægelsens kontrol, da IS' krigere ifølge SDF holdt civile gidsler og brugte dem som menneskeskjold.

  • Tusindvis af kvinder, børn og mænd har forladt byen i den seneste tid. (Foto: Bulent Kilic © Scanpix)
  • Blandt flygtninge er IS-familier, altså kvinder, som er gift med IS-krigere, og deres børn. Der er også mistænkte IS-krigere blandt dem, der er undsluppet Baghouz. (Foto: Bulent Kilic © Scanpix)
  • Andre er kristne Yazidi'er, som disse børn, der menes at have været holdt som gidsler af terrorbevægelsens krigere. (Foto: Bulent Kilic © Scanpix)
1 / 3

Terrorbevægelsen har trods stor tilbagegang i Syrien og Irak formået at bevare kontrollen med et lille område på cirka en kvadratkilometer i byen Baghouz, som ligger nær grænsen mellem de to lande.

Det er den sidste tilbageværende del af det påståede kalifat, som terrororganisationen udråbte i 2014.

- Vores styrker er nu klar til at afslutte, hvad der er tilbage i IS' hånd, siger SDF's talmand Mustafa Bali ifølge Reuters.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk