Ingen retssikkerhed i Irak

Retssager der er overstået på to minutter, og masser af fængslede der aldrig har været stillet for en dommer. Det er ifølge FN hverdag i Irak.

Amerikanske soldater fra kompagni Alpha i anden bataljon af det syvende kavaleri-regiment anholder en irakisk mand under en natlig operation i den nordirakiske by Mosul. (Foto: Mauricio Lima © Scanpix)

De irakiske myndigheder bryder

menneskerettighederne
på det groveste.

Sådan lyder anklagen fra FN's støttemission i Irak i en rapport, der som sætter fokus på, hvad der foregik i især Bagdad i de første tre måneder af 2007.

I den periode blev omkring 3000 mennesker anholdt - først og fremmest under de natlige sikkerhedstjek, som amerikanske og irakiske soldater gennemfører rundt omkring i byen.

Retssager overstået på minutter

Anholdelserne er ikke foregået, som de burde.

Og mange af de anholdte har efterfølgende været gennem retssager som kun varede få minutter - uanset om der har været tale om sigtelser, som er ført til dødsstraf eller livsvarigt fængsel.

Ifølge FN-rapporten sidder der omkring 37.000 indsatte i de amerikansk-kontrollerede irakiske fængsler.

Fængslede uden dom

Mange af fangerne ved end ikke hvad de sidder inde for, og mange har aldrig set en dommer.

- På det område er den humanitære krise i Irak virkelig blevet alvorligt meget værre siden årsskiftet, lyder det i den nyeste kvartalsrapport påpeger FN's støttemission i Irak.

Facebook
Twitter