Ingen tv-tid til Breivik under retssag: Frygter han sender hemmelige koder

Massemorderen Anders Behring Breivik har fået fri proces til at sagsøge den norske stat, men det bliver uden direkte tv.

Breivik har hevet den norske stat i retten, fordi han mener, at hans ophold i fængsel udgør et brud på menneskerettighederne. Han er idømt 21 års fængsel. (Foto: STOYAN NENOV © Scanpix)

Det bliver ikke tilladt for nogen medier at sende tv, når den norske dømte massemorder Anders Behring Brevik skal i retten igen til marts.

For dommerne frygter, at Breivik vil udnytte den eventuelle tv-tid til ikke kun at sprede sine hadefulde ideologiske budskaber, men også at han vil sende kodede beskeder til eventuelle medsammensvorne.

- Det kan være, at han vil give kodede beskeder. Budskaber, som ikke nødvendigvis er nemme at tolke for dem, der ser med, men som nogle kan fange alligevel, siger Ina Strømstad fra dommernes mediegruppe til NRK.

Desuden har man taget hensyn til et ønske fra de pårørende til 22. juli-ofrene, som mener, at Breviks forklaring kan medføre en urimelig belastning.

Denne gang er Breivik ikke selv anklaget. Det er tværtimod ham, der har fået lov at stævne den norske stat for torturlignende forhold under hans fængselsophold.

Retshøringen kommer til at foregå i en gymnastiksal i Skien Fængsel over fire dage fra 15. marts, og skrivende journalister vil få adgang.

Når retssagen ikke foregår i en egentlig retssal, er det ifølge NRK på grund af sikkerhedsmæssige årsager - det er desuden for omkostningsfyldt at skulle omdanne hele tingretten i Oslo til at huse en højrisikofange som Brevik endnu engang.