Ingen ventetider i det amerikanske sundhedsvæsen

Præsident Barack Obama forsøger at reformere det amerikanske sundhedsvæsen. Det eksisterende er dyrt - men svært at sammenligne med det danske.

Det amerikanske sudnhedsvæsen er på nogen områder bedre end det danske mener læge Birgit Jepsen. Men det er dyrt. (© ap graphics)

Et sundhedssystem uden ventetider. Det lyder jo som en drøm, men det er faktisk virkelighed i det ellers ofte så udskældte amerikanske sundhedsvæsen.

Det siger læge Birgit Jepsen, som er uddannet børnelæge i USA og som har arbejdet på flere amerikanske hospitaler.

Kun hvis man har råd

Hun fremhæver netop muligheden for stort set altid at kunne få tid hos en speciallæge eller for eksempel en scanning, som en stor fordel i USA. Men, for der er et men, det kan godt være at speciallægen har tid og at der er en scanner til rådighed, men hvis man ikke har råd til en sygeforsikring, eller måske har en billig en af slagsen, der ikke dækker den slags undersøgelser, hjælper det ikke så meget, siger Birgit Jepsen til Horisont på P1.

- Man kan komme til pludselig at stå med en stor regning, som kan betyde meget for ens økonomi. Eller man kan komme i en situation, hvor man skal vælge hvilken behandling, man kan betale, og hvor man kan få den henne til en overkommelig pris, siger læge Birgit Jepsen.

De stadig mere udbredte private sundhedsforsikringer herhjemme kan ses som et skridt mod mere "amerikanske" tilstande.

Meget dyrt system

I Danmark har vi jo alle et gult sygesikringskort, der giver adgang til gratis lægebehandling, både hos praktiserende læger og på hospitalet. Sundhedsvæsenet betales over skatterne og det koster 8-9 procent af det danske bruttonationalprodukt.

Det amerikanske sundhedsvæsen koster omkring dobbelt så meget, cirka 18 procent af bruttonationalproduktet, siger professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, Allan Krasnik.

En af grundene til, at det amerikanske sundhedsvæsen er så dyrt, er netop, at der er stor kapacitet i det, sådan at der stort set ikke er ventetider. En anden grund til at sundhedssystemet koster så meget i USA er, at der bruges mange flere penge på uddannelse af læger, siger Birgit Jepsen. Hun mener at der faktisk også kommer bedre læger ud af systemet. Amerikanske læger, eller i alt fald nogen af dem, tjener også rigtig godt.

Mange helt uden forsikring

Omkring 14-15 procent af befolkningen i USA har slet ikke nogen sygeforsikring og en femtedel af dem, der har en forsikring, er ikke tilstrækkeligt dækket. De kan ikke få fuld dækning for den behandling, de har behov for, siger Allan Krasnik til Horisont på P1.

Det amerikanske sundhedsvæsen er mange forskellige systemer, der varierer meget, siger professoren.

Et marked

- Det er et marked, det er en sundhedsindustri, som har til formål at tjene penge til nogen mennesker, til at skaffe job til nogen mennesker og så at give sund-hedsydelser til dem, der er forsikrede, siger Allan Krasnik.

Nogen forsikringsordninger i USA er bygget op sådan, at man kan gå hen, hvor man vil og blive behandlet, og så få betalt udgifterne gennem forsikringen. Andre ordninger ligner mere det danske system, hvor man skal gå et bestemt sted hen, et sundhedscenter, som så kan henvise til et hospital eller en speciallæge, hvis der er brug for det. Der er faste planer og procedurer for, hvordan det skal foregå. Det varierer helt kolossalt, siger professor Krasnik.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5330227ea11f9d08f0078bff

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk