Inger Støjberg i Wien: Migranter skal holdes ude - ikke omfordeles

Danmark og Østrig har arbejdet på et forslag i flere måneder.

Støjberg vil ændre på den europæiske asylpolitik. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

EU skal væk fra ideen om at fordele flygtninge og migranter mellem sig og i stedet fokusere på at hjælpe folk så tæt på deres hjemland som muligt. Derudover skal der oprettes udrejsecentre i et europæisk land, der ikke er medlem af EU.

Sådan lød det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg på et pressemøde med den østrigske indenrigsminister kort før middag i dag.

- For det første handler det om, at vi skal væk fra et system, hvor vi hjælper de stærkeste. Vi skal hjælpe dem, der har behov for beskyttelse tættere på der, hvor de kommer fra.

Samarbejde mellem Danmark og Østrig

Forslaget er udviklet i samarbejde mellem det danske udlændinge- og integrationsminsterium og det østrigske indenrigsministerium i løbet af de seneste måneder.

Med forslaget ønsker de to at reducere antallet af asylansøgere, der kommer til Europa. Ligesom de ønsker at sikre en bedre beskyttelse af flygtninge så tæt som muligt på deres hjemland.

- Vi skal forbedre muligheden for at hastebehandle asylbehandling i grænseområderne og ikke mindst, at vi får gennemført en effektiv hjemsendelsespolitik og udsendelsespolitik. Det er fuldstændig centralt, hvis vi skal have styr på migrationen, lød det fra Inger Støjberg.

Arbejder på udrejsecentre

Den østrigske indenrigsminister, Herbert Kickl, bekræfter at de arbejder på ideen med udrejsecentre.

- Jeg kan bekræfte, at vi i det her projekt har arbejdet med de såkaldte udrejsecentre. Jeg synes det er helt væsentligt, så vi kan gøre forskel på dem, som ikke kan få ophold og dem, som kan, lød det fra Herbert Kickl.

EU-korrespondent Ole Ryborg var til stede ved pressemødet og fortæller, at Østrigs indenrigsminister er optimistisk omkring projektet med at oprette udrejsecentre.

- De er hemmelighedsfulde om, hvor og hvornår det bliver etableret, men den østrigske indenrigsminister sagde på pressemødet, at han er optimistisk, men ville ikke afsløre mere.