Insiderhandel, anklager om manglende opsyn og forsømmelse: EU-topfolk fulgt af møgsager

Flere af kommende topfolk i EU har fået kritik i deres respektive hjemland.

Den tyske udenrigsminister, Ursula von der Leyen, får hårde ord med på vejen, blandt andet fra tidligere formand for EU-Parlamentet, Martin Schultz. (Foto: POOL New © Scanpix)

Efter langstrakte forhandlinger er den indviklede kabale om fordelingen af EU's topposter ved at falde på plads. Indtil videre i hvert fald. For de nominerede skal naturligvis godkendes i parlamentet først.

For mange europæere vil navne som Christine Lagarde, Ursula von der Leyen, Josep Borrell og senest David Sassoli formentlig være mere eller mindre fremmede, men i de respektive politikeres lande, er de kendt af betragteligt flere. Dog ikke nødvendigvis for det gode.

For EU's - måske - kommende kommissionsformand, udenrigschef og formanden for den europæiske centralbank har med sig i bagagen flere sager, der har trukket negative overskrifter i både Tyskland, Frankrig og Spanien.

Her er nogle af sagerne, som EU's (måske) kommende topfolk formentlig godt ville være foruden:

Dom for forsømmelse

Direktør for Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde, er nomineret som kommende formand for Den Europæiske Centralbank. (Foto: JAMES LAWLER DUGGAN © Scanpix)

- Nogle af de største budgetunderskud nogensinde. En dom for forsømmelse. Det er svært at forestille sig præcist, hvad der efterhånden kan betragtes som værende mere diskvalificerende for formanden for den Europæiske Centralbank.

Sådan skriver den britiske finansjournalist Matthew Lynn, som skriver for The Telegraph og Wall Street Journal om Christine Lagarde, der i dag er direktør i Den Internationale Valutafond.

Og nævner man navnet Tapie, kan det måske fremkalde et suk fra kvinden, der er nomineret til formand for Den Europæiske Centralbank.

Det er ikke mere end tre år siden, at Lagarde ved en fransk domstol blev fundet skyldig i det, der blev beskrevet som forsømmelse af en offentlig stilling - dog uden at modtage fængselsstraf eller få det nedfældet på sin straffeattest.

Sagen om forretningsmanden Bernard Tapie går faktisk helt tilbage til begyndelsen af 90'erne. Men det var først, da Lagarde var finansminister i 2007 under den konservative præsident, Nicolas Sarkozy, at hun blev indblandet.

Som finansminister godkendte hun en over 400 millioner euro stor kompensation til forretningsmanden Tapie, der mere end ti år forinden havde sagsøgt banken Credit Lyonnais. Han anklagede banken for bevidst at have undervurderet den andel af sportsfirmaet Adidas, banken havde solgt videre på hans vegne.

Beslutningen var kontroversiel og blev kritiseret blandt andet fordi Tapie havde kastet sin støtte bag den konservative præsident Nicolas Sarkozy.

I 2016 blev Lagarde så dømt i sagen, men har altid nægtet, at hun har gjort noget galt.

Dommen blev ikke appelleret, hvilket Lagarde blandt andet har forklaret med, at det var på tide at komme videre.

Plagiat-anklager og manglende opsyn

Den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen er blevet mødt af en del kritik for sin ledelse. (Foto: CLEMENS BILAN © Scanpix)

Bliver hun godkendt i Europa-Parlamentet, bliver hun et af de to ansigter, der i høj grad skal repræsenterer EU udadtil: Den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen.

Men for den tidligere formand for parlamentet, den tyske socialdemokrat, SPD-politikeren Martin Schulz, er der ikke meget tiltro til den måske kommende kommissionsformand.

- Den svageste minister i regeringen. Men det er åbenbart nok til at blive udpeget som leder af EU-Kommissionen, lyder dommen på Twitter.

Det er da heller ikke mere end lidt over et halvt år siden, at en sag om nogle konsulentkontrakter har plettet ministerens CV.

Tildelingen af kontrakter til en værdi af mange hundrede millioner euro til konsulentfirmaer som McKinsey og Accenture har frembragt anklager om blandt andet nepotisme og CDU-politikeren har da også selv erkendt, at det har været en fejl.

Sagen har forårsaget, at der i det tyske parlament nu er et nedsat et særligt undersøgelsesudvalg, som skal gå kontrakterne efter i sømmene.

Men også forsvarsministeriet under von der Leyens ledelse får kritik. For tilstandene i det tyske militær med beskadiget eller ikke funktionelt materiel er ikke noget, der imponerer.

Eksemplificeret ved sagen om Gorch Fock. Et sejlskib, anvendt af forsvarsministeriet til øvelser. En rapport fra den tyske statsrevision har fastslået, at reparationer af skibet, der oprindeligt var vurderet til at koste ti millioner euro, nu er vokset til intet mindre end 135 millioner euro.

Og det, der tidligere var det tyske søværns stolthed, endte pludselig på forsiden af magasinet Der Spiegel med rubrikken "Narrenschiff" - løst oversat: En flok fjolser.

Bøde for insiderhandel

Den spanske udenrigsminister, Josep Borrell, har tidligere været formand for EU-Parlamentet. (Foto: JURE MAKOVEC © Scanpix)

Heller ikke Spanien går ram forbi, når det handler om ministre i stormvejr.

Bare få måneder efter, at den spanske udenrigsminister, Josep Borrell, fik sin ministerpost i Pedro Sanchez socialistiske regering, måtte han se sig straffet med en bøde på 30.000 euro, svarende til knap 225.000 danske kroner, for insiderhandel.

Den spanske myndighed, der overvåger aktiehandel (CNMV), vurderede, at Borrell på vegne af en anden handlede med aktier på baggrund af information, han havde særligt adgang til i kraft af sin bestyrelsespost i energiselskabet Abengoa.

Det fik blandt andet Podemos' politiske leder Pablo Iglesias til at kræve Borrells afgang.

- Denne regering har ikke råd til at have en minister, der bliver pålagt bødestraf af CNMV for aktiehandel på baggrund af fortrolig information, lød det blandt andet fra Iglesias ifølge det spanske nyhedsbureau EFE.

Borrell blev i 1998 valgt som socialistpartiets leder, men måtte træde tilbage før parlamentsvalget i 2000 efter en større finans-skandale, der involverede to af de medarbejdere, han havde udpeget, da han var vicefinansminister.

Bliver han godkendt af parlamentet, er det en tilbagevenden for den 72-årige Borrell, der var formand for Europa-Parlamentet fra 2004 til 2007.

FacebookTwitter