Instagram-chef i den varme stol: 'Dagene for big techs immunitet er forbi'

For første gang siden anklagerne om, at det sociale medie er skadeligt for unge, var lederen af Instagram til høring i Senatet i USA.

Den republikanske senator Marsha Blackburn og demokraten Richard Blumenthal var bare nogle af dem, der i aftes udspurgte Instagrams chef under en høring i Kongressen i Washington. (Foto: © SHAWN THEW)

- Dagene for absolut og bred immunitet for big tech er forbi.

Sådan lød det fra den demokratiske senator Richard Blumenthal, da Instagrams leder, Adam Mosseri, i aftes blev afhørt i Senatet i USA.

- Vi er nødt til at sikre os, at big tech har ansvaret for at putte et sikkert produkt på markedet. I får ikke lov til at skjule, når produkter skader børn. Vi har brug for gennemsigtighed i forhold til algoritmerne og afhængighedsskabende design, sagde senator Blumenthal.

I sidste måned blev en række interne dokumenter lækket fra virksomheden, og siden har kritikken haglet ned over det sociale medie for ikke at begrænse den skadelige effekt, mediet angiveligt kan have på børn og unges mentale helbred og adfærd.

Instagram-chef Adam Mosseri. (Foto: © SHAWN THEW)

Et af de nye forslag fra Instagram er, som Mosseri også selv refererede til, er blandt andet at nudge de unge til at tage en pause undervejs, mens de scroller. Den såkaldte "Take a break"-feature vil foreslå pause efter 10, 20 eller 30 minutter alt afhængig af, hvad den indstilles til.

Men tiltagene fra Instagram er ganske enkelt utilstrækkelige, lød kritikken Blumenthal.

- De små tiltag, du har foreslået indtil videre er ikke imponerende. Et nudge, en pause, der er ikke noget af det, der redder et barn fra platformens afhængighedsskabende påvirkning, tordnede han.

Afviste kritik

Selvom de interne dokumenter var et tilbagevendende tema i høringen, svarede Instagram-bossen også igen på kritikken og sagde blandt andet:

- Jeg mener ikke, at researchen indikerer, at vores produkter er afhængighedsskabende. Researchen viser faktisk, at i 11 ud af 12 problemer, som teenagere kæmper med, så hjælper Instagram mere, end det gør skade, lød forsvaret fra Adam Mosseri.

- Vi går altid op i, hvordan folk har det med deres oplevelser på vores platform. Og det er mit ansvar som leder for Instagram at gøre alt, hvad jeg kan, for at folk er trygge, og det vil vi blive ved med at gøre, sagde han.

Whistlebloweren

Det var i september, at den tidligere Facebook-medarbejder, Frances Haugen, lækkede interne dokumenter fra virksomheden.

Dokumenterne afslørede blandt andet, at Facebook angiveligt var klar over, at én ud af tre teenagepiger, der har det dårligt med sin krop, får det værre, når de bruger Instagram, som Facebook står bag.

Tidligere ansat hos Facebook Frances Haugen under en høring tidligere på måneden. (Foto: © ALEX WONG, 2021 Getty Images)

Facebook selv har siden skiftet navn til Meta.

- Mange af Facebooks interne undersøgelser indikerer, at Facebook gør betragtelig negativ skade på en betydelig del af teenagere og børn, udtalte whistleblower Frances Haugen i oktober, da hun blev afhørt i senatet.

Du kan høre mere om whistleblower-sagen sag i dette afsnit af Genstart.

Så sent som i tirsdags annoncerede Instagram flere nye sikkerhedsværkstøjer, der skal understøtte en mere forsvarlig færden for børn på platformen. Blandt andet vil et af de nye værktøjer give forældre mulighed for at føre tilsyn med sit barns Instagram-konto.

Men det er alt for sent at reagere, lød det fra senator Richard Blumenthal.

- Instagram skrider først til handling for at imødegå skaderne på børn, dagen før dets administrerende direktør skal vidne for mit underudvalg. Tag ikke fejl: Disse simple tidsstyrings- og forældreovervågningsværktøjer burde have – og kunne have – været implementeret for længe siden, skrev Blumenthal tirsdag på Twitter.

Foto: Screenshot fra Richard Blumenthals Twitter.