Instagram skjuler nu antallet af likes i flere lande

I Canada er det nye initiativ allerede testet.

Brugere vil ikke længere kunne se, hvor mange likes andre brugeres billeder har fået. (Foto: Chris Helgren © Scanpix)

Unges mentale helbred bliver sat på prøve af sociale medier, har undersøgelser vist, og nu har fotoplatformen Instagram besluttet sig for at lette presset på de mange brugere, der lader sig påvirke negativt af Instragram-opslag.

Fra i dag skjuler tjenesten derfor antallet af likes på brugernes billeder i flere lande.

I stedet for at angive, hvor mange der har trykket på hjertet for at tilkendegive, at de kan lide det, de ser, vil brugere fremover møde beskrivelsen "og andre", hvis mere end én person har liket brugeres opslag.

På egen Instagram-konto vil brugere fortsat kunne se antallet af likes under deres opslag, og man vil også se antallet af likes på andres billeder, hvis de klikker på "og andre", fortæller Instagram til britiske BBC.

Virksomheder, der måler på antal likes, vil ikke blive berørt.

Testes i flere lande

Det sociale medie testede allerede det nye initiativ i Canada i maj. Nu rulles testen så ud i Australien, Japan, Brasilien, New Zealand, Irland og Italien. Ifølge Facebook-chef i Australien og New Zealand Mia Garlick for at brugere kan fokusere på deling af det, de interesserer sig for. Og ikke kun på, hvor mange likes, et opslag får.

- Målet er, at få brugere til at føle at de ikke bliver bedømt på deres opslag, og at se, om det kan hjælpe folk til at fjerne fokus fra likes, siger hun.

Da Canada skulle teste initiativet, udtalte medievirksomhedens chef, Adam Mosseri, at det var med et ønske om at dæmme op for den konkurrence og det sociale pres, brugere på det sociale medie oplever.

- Vi vil gerne have, at folk bekymrer sig lidt mindre over, hvor mange likes de får, lød det.

Dårligt selvværd og kropslede

Antallet af likes et opslag giver, er med årene blevet målestok for succes og popularitet på Instagram, ligesom antallet af følgere er det, og det kan ifølge studier have negativ indvirkning på brugere, der ikke får så mange likes.

I 2017 foretog den uafhængige organisation The Royal Society for Public Health en større undersøgelse af sociale mediers betydning for 14-24-åriges mentale helbred i Storbritannien.

Den viste, at Instagram var det sociale medie, der fik flest negative følelser frem, fordi det sociale medie har en tendens til at styrke følelser af mindreværd og kropslede hos unge brugere.

Positivt for privat brug

- Ligesom mange andre brugere er jeg jo også bare et ungt menneske, der bliver påvirket af det, jeg ser, sagde hun dengang og understregede, at det professionelt kan blive en udfordring, hvis man ikke ligeså let kan følge med i, hvordan andre i branchen klarer sig.

- Det er altid en inspiration at se, hvad der fungerer godt for ens 'kollegaer' – og det er hurtigst at aflæse ved at se på antallet af likes på et opslag.

Om Instagram vil teste initiativet i Danmark, vides ikke. Instagram er indtil videre ikke vendt tilbage med svar på DR Nyheders henvendelse.