Intern splid koster italiensk regering livet: 'Du tilsværter regeringens navn af egoistiske grunde'

Italiens indenrigsminister øjner premierministerposten, hvis han kan fremtvinge et nyvalg, fortæller europa-korrespondent Anna Gaarslev.

Premierminister Giuseppe Conte meldte sin beslutning om at træde tilbage lidt efter klokken 16 tirsdag eftermiddag. (Foto: YARA NARDI © Scanpix)

Det politiske kaos i Italien kulminerede her til eftermiddag, da premierminister Giuseppe Conte valgte at trække sig og dermed trække tæppet væk under regeringen.

Beslutningen kommer efter en regeringskrise, som den store italienske avis La Stampa har kaldt 'den mest vanvittige i verden', og hvor forholdet mellem de to regeringspartier, Lega og Femstjernebevægelsen, er gået fra ondt til værre.

Derfor var meldingen fra Conte heller ikke overraskende, fortæller DR's europa-korrespondent, Anna Gaarslev.

- Det var et resultat af en kaotisk situation, som de fleste havde ventet. Men spændingen sitrer i det italienske senat, siger hun.

Ansvaret for regeringens kollaps skal i høj grad placeres hos indenrigs- og vicepremierminister Matteo Salvini, der er leder af partiet Lega. Tidligere på måneden sagde han, at det var nytteløst at fortsætte regeringssamarbejdet.

Og selvom hans formelle forklaring var, at samarbejdet ikke fungerer, handler det nok reelt mere om, at hans parti, Lega, står utroligt stærkt i meningsmålingerne og potentielt kan fordoble sit stemmetal og få op til 35-40 procent af stemmerne.

Salvini vil altså have alt at vinde ved et hurtigt nyvalg, forklarer Anna Gaarslev.

- Magtforholdet er tippet mellem Lega og Femstjernebevægelsen. Derfor har Salvini stor interesse i at fremprovokere et valg, hvor han kan inkassere de stemmer, der ligger derude, og som kan gøre ham til Italiens næste premierminister, siger Anna Gaarslev.

'Du har ikke opført dig som en holdspiller'

Det var under en timelang tale i senatet, at Giuseppe Conte her til eftermiddag offentliggjorde sin beslutning om at trække sig som premierminister.

Her harcelerede han mod Salvini, som han beskyldte for at have underløbet regeringen. I et afsnit talte Conte direkte til indenrigsministeren, fortæller Anna Gaarslev.

- Kære Matteo (Salvini, red), jeg kan vældigt godt lide dig, men du har ikke opført dig som en holdspiller. Du har sat dine egne interesser over landets bedste, du har ødelagt en god proces, og du tilsværter regeringens navn af dine egne politiske grunde, lød det fra Conte, fortæller Anna Gaarslev.

De to partier har fra starten af regeringssamarbejdet, der begyndte i 2018, været fundamentalt forskellige, og de har været uenige om alt fra økonomi til EU og migranter.

  • Matteo Salvini taler til premierminister Giuseppe Conte under aftenens debat i senatet. (Foto: Claudio Peri © Scanpix)
  • Giuseppe Conte taler til senatet med indenrigs- og vicepremierminister Matteo Salvini til venstre. (Foto: ETTORE FERRARI © Scanpix)
  • Støttere af Femstjernebevægelsen demonstrerede uden foran senatet, da Giuseppe Conte meldte sin afgang. (Foto: Angelo Carconi © Scanpix)
1 / 3

Indtil nu har de dog begge haft interesse i samarbejdet, men det har altså ændret sig, i takt med at meningsmålinger har rykket sig i Legas favør.

En løsning kan tage måneder

Når premierminister Giuseppe Conte engang i aften formelt har indleveret sin fratrædelse til præsidenten, Sergio Mattarella, bliver det dennes opgave at finde ud af, hvordan Italien kommer videre.

Præsidenten vil formentlig først gennemføre samtaler med de øvrige partiledere med henblik på at finde ud af, om der kan dannes et nyt politisk flertal i det nuværende parlament.

Han kan herefter også overveje at indsætte en midlertidig embedsmandsregering eller udskrive valg.

- Nu er der forskellige muligheder, men det er op til præsidenten, der er kendt for at være en grundig mand, som ikke farer frem og træffer hasarderede beslutninger, fortæller Anna Gaarslev.

Så selvom Matteo Salvini ønsker et hurtigt valg, kan der sagtens gå lang tid, før det bliver en realitet. Så sent som i 2018 måtte italienerne vente tre måneder på en ny regering.

Giuseppe Conte tilhører ikke noget politisk parti, men blev Italiens premierminister sidste år, da Lega og Femstjernebevægelsen dannede en koalition.

Samarbejdet begyndte for alvor at slå gnister, da Femstjernebevægelsen forsøgte at sætte en stopper for et togprojekt, som Lega Nord havde igangsat.