International fordømmelse af Israel efter blodigste dag i flere år

Flere lande har hjemkaldt ambassadører som følge af de voldelige sammenstød i Gaza.

Modstanden mod Israel og USA har bredt sig til hele verden. Her er det pro-palæstinensiske demonstranter foran den amerikanske ambassade i Mexico City i Mexico. (Foto: EDGARD GARRIDO © Scanpix)

En "kujonagtig massakre" og "åbenlyse voldelige handlinger".

Efter at mindst 55 palæstinensere er blevet dræbt og over tusind såret af voldelige sammenstød på grænsen mellem Israel og Gaza i går, har adskillige lande rettet skarp kritik af Israel.

Tyrkiet og Sydafrika har meddelt, at de vil hjemkalde deres ambassadører fra Israel, og FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra’ad al Hussein, har beskrevet situationen i Gaza som "chokerende drab".

Eskaleringen af de voldelige sammenstød i Gaza førte til det, der nu er blevet det højeste antal dræbte på en dag siden 2014.

- Dette er en kujonagtig massakre, og vi fordømmer det på det kraftigste, siger den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.

Månedlang protest ved grænsen

Siden 30. marts har palæstinenserne demonstreret ved den israelske grænse i det, der kaldes "den store march tilbage". Den årligt tilbagevendende protest er for at markere retten til de områder, hvor palæstinenserne boede, før staten Israel blev oprettet i 1948 og kulminerer i dag ved den såkaldte 'Nakbar'.

I går var samtidig åbningsdagen for den nye amerikanske ambassade i Jerusalem. USA's præsident, Donald Trump, meddelte i december, at ambassaden bliver flyttet fra Tel Aviv til Jerusalem, og at USA nu anerkender byen som Israels hovedstad.

En beslutning, der bryder med flere årtiers amerikansk politik og er anset som et slag mod fredsprocessen og den såkaldte tostats-løsning, hvor både Israel og Palæstina anerkendes som uafhængige stater.

Kritik af USA's ambassadeflytning

USA er derfor blevet kritiseret for at have forværret konflikten i Gaza, og det egyptiske udenrigsministerium har kaldt de israelske styrkers reaktion et voldeligt svar mod ellers fredelige protester.

- Egypten bakker fuldt op om palæstinensernes ret til at etablere sig som uafhængig stat med Østjerusalem som sin hovedstad, skriver ministeriet.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har været i kontakt med Jordans kong Abdullah, og begge statsledere har understreget kritikken af både Israel samt USA og flytningen af ambassaden til Jerusalem, som ifølge den jordanske konge har forårsaget stor skade på sikkerhed og stabilitet i Mellemøsten.

En kritik, der også lyder fra New Zealands premierminister, Jacinda Ardern.

- Det (ambassadeflytningen, red.) er et anfægtet tema i fredsprocessen, og som vi har set, er resultatet af det langs grænsen i Gaza rystende.

- Det er enhver nations ret at forsvare sine grænser, men det her har været et frygteligt ensidigt tab af menneskeliv, og vi fordømmer de voldelige handlinger, som har fundet sted, siger Jacinda Ardern til Radio New Zealand.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk