Internettet er slukket: Civile ledere siger, at militæret har lavet et kup i Sudan

Landets regeringsleder er anholdt, og statsmedier er bragt til tavshed.

Demonstranter blokerer mandag gader i hovedstaden Khartoum med barrikader og brændende dæk. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

Meget tyder på, at militæret er i gang med at tage magten i Sudan i Østafrika.

Militærledelsen har ikke kommenteret situationen endnu. Men både stabschefen for Sudans premierminister og landets informantionsministerium kalder udviklingen for et "militærkup".

FN, USA, EU og Den Arabiske Liga har alle udtrykt dyb bekymring over rapporterne fra Sudan.

Internettet slukket

Som et af de første tegn på, at noget stort var i gang, blev der natten til mandag slukket for internettet i landet. Det bekræfter gruppen NetBlocks, der overvåger forstyrrelser af internettet, over for nyhedsbureauet AP.

Lukningen betyder i sagens natur, at det er sparsomt med oplysninger fra Sudan i øjeblikket. Men i løbet af morgentimerne og formiddagen stod det klart, at en omfattende aktion var i gang.

Informationsministeriet siger, at premierminister Abdalla Hamdok samt en række andre ministre og topembedsmænd er blevet anholdt. Det vides ikke, hvor de anholdte befinder sig.

Militæret har tilsyneladende også taget kontrollen med Sudans statsmedier. Den statslige tv-nyhedskanal spillede til formiddag patriotisk musik over billeder af floden Nilen i stedet for de normale programmer.

En demonstration i Khartoum i sidste uge krævede militærstyre i Sudan. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

Opfordring til modstand

Sudans førende demokratibevægelse Sudanese Professional’s Association (SPA) kalder også dagens aktioner for et miltærkup.

SPA har ifølge Al Jazeera opfordret befolkningen i Sudan til at protestere.

- Vi opfordrer masserne til at gå på gaderne og besætte dem, lukke alle veje med barrikader, gennemføre en generalstrejke og bruge civil ulydighed, skriver SPA i en erklæring.

Og noget tyder på, at opfordringen bliver fulgt. Nyhedsbureauer viser billeder af barrikader og brændende dæk i hovedstaden Khartoums gader. Nyhedsbureauet Reuters skriver, at demonstanter er trængt igennem afspærringer ved militæret hovedkvarter, hvor der har været sammenstød med sårede.

En gade i brand i Khartoum mandag. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

Mislykket kup i september

Situationen har været yderst spændt i Sudan siden et kupforsøg i september, skriver Ritzau.

Det mislykkede kup blev tilskrevet tilhængere af landets mangeårige leder Omar al-Bashir, der blev væltet af folkelige protester i 2019. Men det er stadig uklart præcis hvem, der stod bag kupforsøget, og siden har der været stærke modsætninger mellem militæret og civile grupper.

Bashir blev styrtet og fængslet efter måneder med demonstrationer og protester. Det var meningen, at fjernelsen af Bashir skulle afslutte Sudans isolation, og et valg skulle gennemføres i 2023.

Bashir herskede med hård hånd i Sudan i tre årtier, og han er efterlyst for krigsforbrydelser af Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag.

ICC's uafhængige anklagere beskylder al-Bashir for at have ansvar for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden begået i provinsen Darfur, hvor FN anslår, at omkring 300.000 mennesker blev dræbt, og 2,5 millioner blev fordrevet i en konflikt, som brød ud i 2003.

Sudan har omkring 42 millioner indbyggere og er Afrikas tredjestørste land.

FacebookTwitter