Intervention i Syrien er ulovlig

Uden et FN-mandat vil et militært indgreb i Syrien være ulovligt, siger ekspert i folkeret.

Et fransk hangarskib ligger klar i Middelhavet ud for Toulon. (© Scanpix)

Alt tyder efterhånden på, at en koalition af vestlige lande med USA i spidsen griber militært ind i Syrien.Men skal sådan et indgreb leve op til folkeretten, skal der være et mandat fra FN bag. Og det kan der kun komme, hvis de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd - USA, Frankrig, Kina, Storbritannien og Rusland - bliver enige. Et scenarie, der er mere end svært at forestille sig.

Derfor vil en militær intervention være ulovlig, siger Anders Henriksen, ekspert i folkeret og leder af det juridiske fakultet på Københavns Universitet:- Der er en politisk virkelighed og en retlig virkelighed. Den retlige virkelighed er helt simpelt, at vi kan gå i krig, hvis vi har et mandat fra FN, eller hvis eksempelvis Syrien angriber et andet land, siger han.FN er ikke en beskytterBilleder og videoer af lidende børn og voksne efter angrebet med giftgas i en Damaskus-forstad har fået det internationale samfund op på dupperne og særligt USA til at rasle med sablerne.Mange opfatter FN som en beskytter af udsatte og truede befolkninger, men det er en misforståelse, påpeger Anders Henriksen.

- FN-pagten handler ikke om at redde kvinder og børn i den forstand, som vi gerne vil have den til. Pagten handler om at skabe stabilitet og om, at de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet ikke ryger i totterne på hinanden, siger han.Men er et beviseligt giftgasangreb ikke rigeligt til at gribe ind uanset jura?- I den politiske virkelighed er giftgas en "game changer". Og der kan være en ganske god grund til at ville standse det nu. Men problemet er, at der ikke står noget i FN-pagten om, at kemiske våben er en anledning til at angribe et land. Men det kan være, at staterne over tid kan blive enige om, at der skal bruges magt, når nogen bruger kemiske våben. Men det er der bare ikke endnu, siger Anders Henriksen.FN-pagten trådte i kraft i oktober 1945 efter at være blevet ratificeret af de fem faste medlemmer af Sikkerhedsrådet.

Facebook
Twitter