Tema Catalonien

Intet klart svar fra catalansk leder om selvstændighed

Spanien vil svare igen ved at opløse Cataloniens selvstyre, oplyser premierministerens kontor.

Den spanske regering havde givet Carles Puigdemont (th.)frem til i dag klokken ti til at uddybe, om Catalonien er erklæret selvstændig. (Foto: TONI ALBIR © Scanpix)

Cataloniens leder, Carles Puigdemont, gør det ikke klart, hvorvidt regionen er erklæret selvstændig eller ej.

Det skriver han torsdag i et brev til den spanske premierminister, Mariano Rajoy.

Han skriver også, at hvis Spaniens regering ikke vil indgå i drøftelser med Catalonien, kan det regionale parlament stemme om en formel erklæring om uafhængighed.

- Hvis regeringen fortsætter med at hindre dialog og fortsætter med undertrykkelsen, kan det catalanske parlament går videre med - hvis det anses for at være belejligt - at stemme om en formel uafhængighedserklæring, skriver han.

Spanien vil opløse selvstyret

Den spanske regering har svaret igen ved at oplyse, at den lørdag vil udløse artikel 155 i landets forfatning. Den gør det muligt at sætte Cataloniens selvstyre ud af kraft.

Det oplyser premierministerens kontor ifølge Reuters kort efter meldingen fra den catalanske leder.

- Næste lørdag vil regeringen på et ekstraordinært møde vedtage de foranstaltninger, som skal forelægges senatet for at beskytte Spaniens generelle interesser, heriblandt indbyggerne i Catalonien, og genoprette den forfatningsmæssige orden.

Den spanske regering havde givet Puigdemont en deadline frem til torsdag klokken ti. Her skulle han uddybe, hvorvidt regionen er erklæret selvstændig, efter at Cataloniens selvstyre 1. oktober gennemførte en folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien.

Blot 43 procent af indbyggerne i regionen deltog i afstemningen 1. oktober. Ifølge de regionale myndigheder var 90 procent af de afgivne stemmer et "ja" til at løsrive sig.

Oven på afstemningen fremsatte den catalanske leder en selvstændighedserklæring - samtidig med at han suspenderede beslutningen.

/ritzau/Reuters