IRA har skudt sig selv i foden

Den republikanske undergrundshær i Nordirland, IRA, er har bragt sig ud i en dyb krise, der både truer IRA "anseelse" blandt katolsk-orienterede irske republikanere, og risikerer at isolere den politiske gren, Sinn Fein.

Den republikanske undergrundshær i Nordirland, IRA, er har bragtsig ud i en særdeles alvorlig krise, der både truerundergrundshærens "anseelse" blandt katolsk-orienterede irskerepublikanere, og risikerer at isolere den politiske gren SinnFein.

Værtshusmord

Krisen udspringer af mordet på en 33-årig katolsk arbejder, RobertMcCartney, dhvis familie stammer fra en traditionelt republikankområde i Belfast.

McCartney blev dræbt i en værtshusslagsmål i slutningen afjanuar, men hans familie fik hurtigt fastslået, at der var aktiveIRA-medlemmer indbladet i mordet.

Men i modsætning til hva der har været det normale i lignendesituationer, nægtede familien at tie - også selv om IRA båderensede værtshuset for beviser og truede vidner til tavshed.

Familien har forlangt at de skyldige stilles for en dommer, ogde har formået at skabe et kolossalt offentligt pres. For nyligopfordrede formanden for Sinn Fein, Garry Adams, på et offentligmøde for første gang nogenside til at vidner samarbejder medretsvæsnet om at opklare forbrydelsen, lige som han fordømte densom et "afskyeligt mord".

Tilbød at skyde gerningsmænd

Sagen kunne næsten ikke blive værre for IRA, men det er lykkedesundergrundshæren at overgå sig selv.

IRA oplyste tirsdag, at de havde holdt et fem en halv timeslangt møde med McCartneys søster og hans forlovede, hvor de havdetilbudt at skyde de ansvarlige for mordet. Familien afvistetilbuddet og sagde, at de vil have de skyldige for en dommer.

IRA gjorde det ikke klart, om de ville dræbe eller såre deskyldige, men den nordirske politichef Hugh Orde er ikke i tvivlom, at intentionen var at dræbe dem.

- Vi hverken støtter eller bliver imponerede over illegaleorganisationers erklæringer. Vi må huske på, at det var IRAmedlemmer, der dræbte McCartney, det var IRA medlemmer, derødelagde beviser, og det var også IRA medlemmer, der truede sagensvidner, sagde han.

Nedlæg IRA, siger udsending

USA, der stadig følger fredsbestræbelserne i Nordirland tæt med enregeringsudpeget udsending, siger nu at IRA bør opløse sig selv.' -Det er på tide, at IRA lukker og slukker, siger den amerikanskespecial-udsending Mitchell Reiss.

Facebook
Twitter