Irak forbyder al handel med svenske virksomheder, meddeler Iraks kommunikationsminister til irakisk tv.
Det skriver svenske SVT.
Chefen for den irakiske medie- og telestyrelse har meddelt, at den svenske televirksomhed Ericsson har fået inddraget sin tilladelse til at operere i Irak, skriver AFP.
Tidligere torsdag bad Iraks regering den svenske ambassadør i landet om at forlade Irak.
Alt dette sker, efter demonstranter natten til torsdag stormede den svenske ambassade i den irakiske hovedstad, Bagdad, og satte den i brand. Ingen ambassadeansatte skulle være kommet til skade.
Baggrunden for demonstrationen er en afbrænding af Koranen, som Sverige havde givet grønt lys til kunne finde sted torsdag samt tidligere afbrændinger af muslimernes hellige bog.
Afbrændingen var varslet til at finde sted foran Iraks ambassade i Sveriges hovedstad, Stockholm.
Det irakiske premierministerkontor har tidligere i dag truet med, at de diplomatiske forbindelser til Sverige vil blive brudt, hvis endnu en koranafbrænding finder sted.
Herunder kan de se billeder fra den svenske ambassade i Irak.
Frygter ny Muhammed-krise
Først var det ellers Rasmus Paludan, der med sine koranafbrændinger vakte stor vrede i dele af den muslimske verden på Sverige.
Det resulterede blandt andet i, at Sveriges optagelse i Nato blev usikker, da Tyrkiet stillede sig i vejen.
Siden hen har der været ro på, men de nye begivenheder gør, at man frygter for en ny Muhammed-krise.
Det siger Johan Varning Bendtsen, der er skandinavisk korrespondent hos Kristeligt Dagblad.
- I løbet af ganske få timer er det hele mere eller mindre vendt på hovedet. Og den krise, som har været årsagen til at man i første omgang har været midtpunkt for heftig debat - nemlig ønsket om at blive optaget i Nato - er lige pludseligt blevet overskygget af frygten for, at man risikerer at blive midtpunkt for en Muhammed-krise 2.0.
- Her kan der både være potentielle diplomatiske, handelsmæssige udfordringer, men også sikkerhedsmæssige udfordringer, som på meget kort tid kan være et stort problem for Sverige, siger han.
Svært at finde fodfæste
Selvom Iraks regering er stærkt utilfredse med Sverige, tager den afstand fra de angreb, der har været mod den svenske ambassade.
- Irak betragter afbrændingen af den svenske ambassade som et sikkerhedsbrud, der straks skal tackles, og sikkerhedsansvarlige personer vil holdes ansvarlige, lyder det fra det irakiske premierministerkontor ifølge Reuters.
Men under alle omstændigheder stiller de lovlige koranafbrændinger Sverige i en penibel situation.
- På den ene side har man forsøgt at udtrykke forståelse over for de muslimske lande, som har ment, at de her koranafbrændinger er noget, som er dybt problematisk, og det skal forbydes. Samtidig har man jo også nogle grundlovssikrede rettigheder, som man ikke har gået vildt på kompromis med.
- Derfor har det været rigtig, rigtig svært at finde ud af, hvilke fødder man skulle stå på. Man har forsøgt på alle diplomatiske kanaler at gyde olie på vandene. Så troede man altså, at nu var man endelig landet et sted, hvor der ville falde mere ro på, og så sker det her ud af det blå, siger Johan Varning Bendtsen.