Irak-krigen har forøget terror-truslen, siger USA's agenter

USA's krigsførelse i Irak har gjort terrortruslen større - ikke mindre, mener samtlige USA's efterretningstjenester. Vurderingen er i direkte modstrid med budskaberne fra Det Hvide Hus.

Bomberne i London sidste var et eksempel på den spredningseffekt, som de amerikanske efterretningstjenester fremhæver. (© AP Graphics)

Krigen i Irak betyder i sig selv en forøgelse af terrortruslen, mener de amerikanske efteretningstjenester.

Invasionen og besættelsen af Irak har været med til at frembringe en helt ny generation af terrorister, og dermed er den generelle terrortrussel forøget siden angrebene på New York og Washington i 2001, mener efterretningstjenesterne.

Fælles vurdering

Synspunktet, der strider mod den officielle doktrin i Bush-regeringen og blandt republikanske høge i Washington, er nedfældet i den hemmeligstemplede Nationale Efterretnings-Vurdering af tendenser i den globale terrorisme og dens følger for USA.

Det 30 sider lange dokument har været under udarbejdelse siden 2004, og blev færdiggjort i april i år.

Dokumentet er en sammenfatning af vurderingerne i USA's 16 efterretningstjenester, og udtrykker hvad de er enige om. Og blandt de fundamentale konstateringer i dokumentet er, at den islamiske radikalisme på ingen måde er på tilbagetog. Tværtimod er den transformeret og omformet og den har spredt over hele kloden.

Global effekt

Rapporten fastslår at krigen i Irak har gjort det generelle terror-problem værre, siger en efterretningsmand til dagbladet The New York Times. Ifølge rapporten er den ekstremistiske islamiske bevægelse vokset fra at være en begrænset gruppe af al-Qaeda folk og tilknyttede grupper, til at være et lag af grupper, der på eget initiativ springer frem inspireret af al-Qaeda, men uden egentlig forbindelse til bin Laden og hans folk.

Krigen i Irak motiverer en ny generation af terrorister kloden rundt, og dermed har krigen forværret USA's position i den globale indsats mod terror, siger efterretningskilder der er bekendte med dokumentet, til dagbladet The Washington Post.

Valgstrategi

I en række taler i anledning af fem-årsdagen for 11.september-angrebene i New York og Washington erklærede præsident Bush at USA er i offensiven mod terrorismen på alle fronter, og at USA gør store fremskridt.

I optakten til det amerikanske midtvejsvalg i november lægger præsidenten vægt på at beskrive krigen i Irak som hjørnestenen i krigen mod terror. Derfor er et omdrejningspunkt i talerne, og den republikanske valgstrategi, det retoriske spørgsmål: er USA mere sikkert i dag end før den 11. september 2001.

- Svaret er ja. Amerika er mere sikkert, sagde Bush i talerne.

- Vi er mere sikre fordi vi er skredet til handling for at beskytte landet. Vi er mere sikre fordi vi er i offensiven mod vore fjender i udlandet, sagde Bush f.eks. i Atlanta.

Det bestrider de amerikanske efterretningstjenester.

Også i Danmark

Også i Danmark er der åbenlys modsætning mellem vurderingerne fra efterretningstjenester og regeringen.

I den netop offentliggjorte årsrapport fra Politiets Efterretningstjeneste i Danmark konstaterer PET at den danske deltagelse i de militære operationer i Irak og Afghanistan forøger risikoen for terrorhandlinger mod danske mål.

En sådan sammenhæng afvises udtrykkeligt af statsminister Anders Fogh Rasmussen.