Irak på vej mod ny borgerkrig

Godt 10 år efter Irakkrigens start er landet muligvis på vej mod en ny borgerkrig.

Sunnimuslimske irakere protesterer mod regeringen i Bagdad. (© Scanpix)

Godt et år efter krigens officielle afslutning – og ti år efter krigens start – er Irak igen så hårdt ramt af terror og sekteriske spændinger, at landet ifølge Politiken er sunket ned i det, eksperter kalder en lavintensitetskrig, fordi volden er så intens og stabil.

Sidste år mistede 4.505 civile mennesker livet under volden i Irak, viser en ny rapport fra den britiske græsrodsorganisation Iraq Body Count (IBC). Det er det højeste antal dræbte civile siden 2009.

- Mulighederne for, at Irak kan udvikle sig i en fredelig retning, forsvinder en for en. Udviklingen i Syrien har bidraget til, at Irak meget vel kan ende i regulær borgerkrig, siger Irak-analytiker Stephen Wicken fra det anerkendte Institute for the Study of War til Politiken.

Bagdad farligste by i verden

Vand og elektricitet er fortsat en mangelvare mange steder i landet, hvor frustrationen tager til i omfang. Irak er netop nu præget af voldsomme protester fra landets sunnimuslimer, der kræver den shiamuslimske premierminister Nouri al-Maliki afsat.

Volden er især koncentreret i Nineveh-provinsen, der grænser op til Syrien og rummer de voldsplagede byer Kirkuk og Mosul, samt i hovedstaden, Bagdad, der af den globale konsulentvirksomhed Mercer netop er udpeget som den farligste i verden.

18 ugentlige bomber

Især bombeangreb har været daglig kost for irakerne det seneste år, hvor 946 bomber tog livet af 2.778 mennesker, mens 7.448 blev såret.

Det svarer til 18 ugentlige bomber, der tilsammen koster i gennemsnit 53 menneskeliv og sårer 143. Også antallet af dræbte politistyrker er steget, skriver Politiken.

Den nuværende situation i Irak er skrøbelig, mener Irak-ekspert ved Aalborg Universitet Søren Schmidt.

- Irak kan falde tilbage i borgerkrig, hvis de sekteriske spændinger kommer ud af kontrol. Det kan ske, hvis nabolandet Iran angribes af Vesten eller konflikten i Syrien kommer ud af kontrol, siger Søren Schmidt til Politiken.

Basra fri af større bombeangreb

Han tilføjer, at den nuværende voldsspiral stadig er langt fra niveauet under den sekteriske borgerkrig, der rasede i årene 2005-2008, hvor titusindvis af irakere mistede livet.

Mange steder i det sydlige Irak, hvor danske styrker frem til 2007 var indsat, er sikkerhedssituationen imidlertid forbedret.

Især Basra-provinsen, hjemsted for landets olieproduktion, er gået fri af større bombeangreb de seneste måneder.

Facebook
Twitter