Iraks forsvarsminister efterforskes i Sverige

Det svenske politi bekræfter, at Iraks forsvarsminister efterforskes for socialt bedrageri.

(Arkivfoto) Iraks forsvarsminister, Najah al-Shammari, (t.h.) efterforskes i Sverige. Her ses han sammen med sin tyske kollega, Annegret Kramp-Karrenbauer, på et pressemøde i Bagdad. (Foto: KHALID AL-MOUSILY © Scanpix)

Den irakiske forsvarsminister, der er svensk statsborger, efterforskes i Sverige for snyd med sociale ydelser og for at give forkerte oplysninger til myndighederne.

Det bekræfter svensk politi til SVT.

- Fra politiets side har vi indledt en forundersøgelse den 8. november. I medierne har man omtalt det som groft socialt bedrageri, men vi har indledt en sag om socialt bedrageri, siger Jan Granqvist fra politiet i Stockholms bedragerisektion.

Søgte sygeorlov

52- årige Najah al-Shammari blev i juni udpeget som forsvarsminister i Irak.

Siden 2015 har han været svensk statsborger, og han har i flere år boet i en forstad til Stockholm under et andet navn.

Her har han blandt andet søgt sygeorlov, og han mistænkes for at have modtaget sociale ydelser på et falsk grundlag.

Den svenske anklagemyndighed bekræfter, at man har modtaget en anmeldelse mod en irakisk minister for forbrydelser mod menneskeheden. En sag, man nu undersøger nærmere.

- Enheden mod international og organiseret kriminalitet arbejder nu med at se på, hvordan man skal gå videre med efterforskningen, som befinder sig på et meget tidligt stadie, skriver anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Najah al-Shammari er blandt andet under mistanke for sin rolle i militærets hårde fremfærd mod massedemonstrationer i Irak, der har kostet over 300 personer livet.

Han er ifølge flere medier uddannet i militærstrategi og har tidligere været general i hæren under Saddam Hussein.