Iraks hær gør klar til angreb på det vestlige Mosul

Irakiske styrker har fundet kemikalier, som Islamisk Stat havde forsøgt at bruge til våben

En irakisk soldat skyder mod Islamisk Stats positioner i den østlige del af byen Mosul. (Foto: © Dimitar Dilkoff, Scanpix)

Kampe ved den irakiske storby Mosul er taget til i styrke, og de militære styrker forbereder en offensiv mod Islamisk Stat (IS) i den vestlige del af byen efter at have vundet kontrol over den østlige del.

Der er samtidig meldinger om, at op mod 30 civile skal være blevet dræbt ved et luftangreb mod en IS-kontrolleret del af Mosul. Angrebet skete ifølge lokale indbyggere torsdag i bydelen Mosul al-Jadida.

Det vides ikke, om angrebet blev udført at irakiske fly eller fly fra den USA-ledede koalition, som bekæmper Islamisk Stat.

Der blev lørdag udkæmpet intense kampe i Mosuls universitetsområde.

De irakiske styrker har også fundet kemikalier, som IS havde forsøgt at bruge til våben.

FN siger, at de militante fik fingre i atomart materiale, som var beregnet til forskning på universitetet, da de indtog Mosul og store dele af det nordlige Irak i 2014.

IS har blandt andet anvendt sennepsgas i Syrien og Irak.

Med en erobring af hele universitetets område vil de irakiske styrke have vundet et vigtigt brohoved. Her fra vil de kunne angribe Islamisk Stat i den vestlige del af Mosul på den anden side af floden Tigris.

/ritzau/