Iraks hær: Kampen om den sidste IS-enklave i Mosul er i gang

Det endelige slag om kontrollen over Mosul er i gang, siger Iraks hær.

Soldat fra den irakiske hær holder udkig i den gamle by i Mosul, hvor Islamisk Stat stadig har kontrol med en lille del af byen. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)

Efter ni måneders blodige kampe om Mosul er irakiske styrker gået i gang med at befri den sidste del af storbyen, som Islamisk Stat har kontrol over.

Det oplyser Iraks militær i en udtalelse lørdag morgen.

Irakiske luftstyrker kastede fredag flyveblade ned i den besatte enklave, hvor de opfordrer borgerne til at flygte fra området.

Islamisk Stats område dækker primært Mosuls gamle bydel og tre tilstødende kvarterer langs den vestlige bred af floden Tigris.

Sammen med store områder i det nordlige og vestlige Irak blev Mosul erobret af Islamisk Stat i 2014.

Kampen for at tilbageerobre byen har varet siden oktober sidste år.

Her indledte de irakiske soldater en offensiv med hjælp fra kurdere og shiamilitser på landjorden samt en amerikanskledet aktion med fly.

Den østlige del af byen, der deles i to af Tigris, blev befriet i januar efter mange måneders kampe.

I slutningen af februar begyndte kampen om den vestlige del - med hjælp fra i alt 100.000 soldater.

Kampene har varet længere end planlagt, blandt andet fordi folkene fra Islamisk Stat skjuler sig blandt civile, bruger lureminer, selvmords-bilbomber, snigskytter og moterild.

Det er uklart, hvor mange irakere der fortsat bor i byen. Men flere nødhjælpsorganisationer frygter for de civiles sikkerhed under kampen om den sidste del af byen.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter