Iraks hær vinder vigtig sejr over IS

Iraks hær siger, at dens styrker har erobret størstedelen af en vigtig by nord for Bagdad.

Her er irakiske styrker i kamp med Islamisk Stat. Iraks hær er lige nu i offensiven og håber at kunne fordrive Islamisk Stat fra Anbar-provinsen i den vestlige del af landet. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)

Iraks hær siger, at dens styrker nu kontrollerer størstedelen af den strategisk vigtige by Baiji 250 kilometer nord for hovedstaden Bagdad.

Det er sket efter heftige kampe, hvor både irakiske kamphelikoptere og amerikanske fly har angrebet styrker fra terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) fra luften.

Dermed har Iraks hær vundet en kærkommen sejr over Islamisk Stat.

Olieraffinaderi belejret

I udkanten af Baiji ligger Iraks største olieraffinaderi, som siden i sommer har været belejret af styrker fra Islamisk Stat.

Baiji-raffinaderiet producerede omkring 175.000 tønder olie om dagen, indtil det blev lukket i sommer. Siden har en irakisk garnison på raffinaderiet slået alle stormløb fra Islamisk Stats styrker tilbage.

Ved at kontrollere Baiji vil Iraks hær have en base til at forsøge at drive Islamisk Stat ud af den nærliggende by Tikrit - den afdøde diktator Saddam Husseins fødeby.

Moralsk rygstød

Men derudover er den militære sejr ved Baiji et vigtigt moralsk rygstød for Iraks hårdt pressede hær, som i lang tid har været på hælene under Islamisk Stats militære pres.

Med hjælp fra amerikanske militærrådgivere satser Iraks hær nu på at rykke yderligere frem mod IS i den vestlige Anbar-provins, hvor Islamisk Stat står stærkt. Foreløbig er 16 landsbyer blevet erobret.

Samtidig håber Iraks regering på at få hjælp fra Anbar-provinsens sunni-stammer. Men de føler sig svigtet militært af regeringen i Bagdad, efter at Islamisk Stat har foretaget flere massakrer i provinsen.

Iraks sunnier spiller vigtig rolle

Iraks sunni-stammer spillede for syv-otte år siden en nøglerolle i USA´s krig mod al-Qaeda i Irak - forløberen for Islamisk Stat. Så hvis sunni-stammerne ikke vil kæmpe på den irakiske regerings side denne gang, kan det blive svært at nedkæmpe IS, mener flere iagttagere.

USA har ganske vist netop besluttet at sende 50 militærrådgivere til en luftbase i Anbar-provinsen, og præsident Barack Obama har erklæret, at han vil sende 1500 militærrådgivere til Irak. Også britiske militærrådgivere er på vej til Irak.

Obama har dog understreget, at der ikke bliver tale om indsætte amerikanske landstyrker i Irak igen. De sidste amerikanske kamptropper forlod Irak i 2011.

Men derimod vil USA fortsætte flybombardementerne mod IS. Dem har den amerikansk-ledede koaliton foretaget flere end 400 af siden august i Irak, og koalitionen har også gennemført flere end 300 angreb mod IS-styrkerne i nabolandet Syrien.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk