Iraks parlament vil have udenlandske tropper ud af landet

Beslutningen kommer efter fredagens drab på en iransk topgeneral, som befandt sig i Irak.

Et billede taget fra det irakiske parlament, da premierministeren, Adel Abdul Mahdi, holdt sin tale for medlemmerne. (Foto: handout © Scanpix)

Det irakiske parlament vil have regeringen til at smide den USA-ledede koalition, der indeholder danske styrker, ud af landet.

Det har et flertal i parlamentet netop besluttet, skriver flere nyhedsbureauer.

Resolutionen beder konkret regeringen om at ende tilstedeværelsen af udenlandske styrker i landet. Den skal samtidig sikre, at styrker hverken er på Iraks landområder, i luften eller på vandet.

Resolutioner vedtaget af Iraks parlament er ikke bindende for regeringen.

Den irakiske premierminister, Adel Abdul Mahdi, opfordrede dog selv parlamentet til at sende udenlandske styrker ud af landet.

- Selvom det ville give os mange udfordringer, så vil det være bedst for Irak - både i praksis og principielt, sagde han i sin tale til parlamentet.

Det er endnu uvist, hvornår Iraks regering skal forholde sig til parlamentets beslutning.

Sker efter drab i fredags

Søndagens beslutning kommer, efter at den iranske militærleder Qassem Soleimani fredag blev dræbt i et amerikansk luftangreb.

Angrebet skete nær en lufthavn i Iraks hovedstad, Bagdad, hvor også den irakiske leder af netværket af shiitiske militser i den såkaldte Folkehær (PMU), Abu Mahdi al-Mohandes, døde.

Det er dog ikke den officielle forklaring bag resolutionen.

Her er det sejren over den militante gruppe Islamisk Stat, der er årsagen til, at de udenlandske styrker skal ud.

- Regeringen forpligter sig til at ophæve sin anmodning om hjælp fra den internationale koalition, der kæmper mod Islamisk Stat, fordi der ikke er flere militære operationer i Irak, og vi har opnået sejr, lyder det i resolutionen.

Amerikanerne blev inviteret til Irak i 2014 for at hjælpe i kampen mod Islamisk Stat - en kamp, der stadig kæmpes. Samtidig rådgiver og træner man de irakiske sikkerhedsstyrker.

Lige nu har USA over 5.000 tropper i landet.

De seneste år har de danske soldater fra al-Asad-basen vest for Bagdad især trænet og rådgivet den irakiske hær. Alle træningsaktiviteter er dog blevet midlertidigt indstillet, meddelte Forsvaret lørdag.

Ifølge Forsvaret er der fortsat cirka 130 danske soldater udstationeret her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk