Iraks premierminister: Ingen aftale om tvangshjemsendelser

Den danske regering holder fast i, at det er aftalt med den irakiske regering, at sende de afviste irakiske asylsøgere hjem. Men der er slet ikke sådan en aftale, siger Iraks premierminister.

De irakere som politiet i nat har hentet ud af Brorsons Kirke på Nørrebro i København skal ikke sendes hjem, fordi det er aftalt med den irakiske regering.

Meldingen fra den danske regering har længe været, at de kan sendes til Irak, fordi det er aftalt med den irakiske regering. Men det er det ikke, siger Iraks premierminister.

Der er ingen aftale

Nuri al-Maliki afviser blankt, at der er indgået aftaler om at modtage irakiske flygtninge, som bliver tvunget hjem.

Afvisningen fra Iraks premierminister ligger på den irakiske regerings officielle hjemmeside.

- Der findes ikke sådanne aftaler. Vi har meddelt, at vi afviser at tage imod én eneste af dem, hvis de bliver tvangshjemsendt til os, siger den irakiske regeringschef.

Afviste også aftale i juni

Det er ikke første gang, de irakiske myndigheder afviser at have en aftale om tvangshjemsendelse. I juni afviste irakerne også at have en aftale med Danmark.

Dengang holdt integrationsminister Birthe Rønn Hornbech fast i, at der er en aftale om tvangshjemsendelser med Irak.

- Det er altid sådan nogle historier, der glæder pressen enormt, hvis man kan skabe tvivl. Jeg kan bare sige, jeg har en aftale med Irak. En skriftlig aftale, sagde hun i Deadline på DR2 den 12. juni.