Iraks unge i oprør: Seif mistede sit ben i kampen for et bedre liv

Over 24.000 demonstranter er såret under månedlange protester. Ny blodig dag i vente.

Seif Salman hviler hænderne på sine lår og puster ud efter styrkeøvelser. På gulvet under klinikkens briks har han smidt sine stramme jeans og sin ene - den eneste - sorte kondisko.

- Jeg hørte skuddet. Men det var ikke før, jeg lå på jorden, at jeg opfattede, hvad der var sket med mit ben, husker 25-årige Seif Salman om øjeblikket, hvor han - som det også ses på mobiloptagelser optaget af en demonstrant - sidder på asfalten i Iraks hovedstad Bagdad med et rygende højre ben.

Den 25. oktober 2019 affyrede irakiske sikkerhedsstyrker tåregaspatroner direkte mod tusindvis af demonstranter, der var gået på gaden for et værdigt liv - i protest mod den irakiske regering, mod korruption, mod militsvælde og iransk indflydelse i irakisk politik.

Uden at sige noget til sine forældre deltog Seif Salman i demonstrationerne - ikke for at 'tigge penge og for at få et job', som han siger.

Men fordi de ældre generationer i hans optik har fejlet og efterladt den yngre generation i krig og konflikt.

- Min generation vil have frihed. Vi er imod alle de politikere og deres partier, der er mere loyale over for Iran eller Saudi-Arabien end over for os - irakerne. Derfor kæmper vi. Vi kæmper for fred og retten over eget liv, fortæller Seif Salman.

  • - Vi kæmper for fred og retten over eget liv, fortæller Seif Salman.
  • Tåregaspatronen, der kostede Seif Salman det ene ben. Foto: Seif Salman
1 / 2

Ramt af skud

Men sikkerhedsstyrkerne forsøger at gøre menneskemængden tavs. Gennem månederne sker det med blandt andet vandkanoner, skarpe skud og brug af tåregaspatroner, der har resulteret i, at over 600 mennesker er blevet dræbt, over 24.000 såret og mindst 2.800 fængslet siden oktober 2019, ifølge Iraqi War Crimes Documentation Center.

Blot i denne uge er tolv demonstranter dræbt i hovedstaden og de sydlige provinser.

Den dag i oktober rammer den rygende tåregaspatron Seif Salman direkte på benet, borer sig gennem huden og sætter sig fast mellem ben og brusk lige under knæet.

Hans skrig trænger gennem demonstrationen, og unge mænd samler ham straks op og bærer ham til en trehjulet ladvogn.

En demonstrant forsøger at kvæle røgen fra benet og vikler et irakisk flag om såret. Seif Salman skriger, mens han forsøger at hvile benet på et ekstra hjul i vognen. Sandalerne sidder stadig på hans fødder.

Hans mundbind, der skulle beskytte mod tåregas, hænger på hagen. Tåregaspatronen i benet fører til en amputation midt på låret, og Seif Salman får dermed livsvarige mén efter at have tilsluttet sig demonstrationerne.

- De skød mod en ældre mand i kjortel. Jeg så det. De skød ham lige i brystet, selvom vi kom i fred, siger Seif Salman, insisterende på at dvæle ved andres snarere end egen lidelse.

Han griner endda indforstået til Ali Salim, en 21-årig demonstrant med en kugle i låret, da han humper forbi.

Videoen her viser billeder fra dagen, hvor Seif Salman mistede sit ben. Vi advarer om voldsomme billeder.

'Militser styrer det hele'

Demonstranterne kæmper videre og har belejret dele af hovedstaden.

Men efter USA's drab på den iranske general Qassem Soleimani og militsleder Abu Mahdi al-Mohandes i Bagdads lufthavn, er deres kamp kommet i fare for at blive presset eller ende i en voldsorkan.

De to højtstående ledere var symbolet på Irans indflydelse i Irak - den magt over irakisk politik, som demonstranterne har gjort oprør mod i månedsvis.

Men USAs droneangreb har antændt en anti-amerikansk bølge af modstand mod USA's militære tilstedeværelse i Irak. Modstanden er særligt stor blandt de magtfulde militser i Irak, der er støttet af Iran.

I dag, fredag, har den religiøse shialeder Moqtada al-Sadr kaldt til "million-march", og Iraks netværk af iransk-støttede militser vil deltage i demonstrationen, som har en anden agenda end de allerede eksisterende demonstrationer.

Dels vil militserne forsøge at presse amerikanske styrker ud af Irak, og dels kan de benytte muligheden for at kvæle de demonstrationer, som er rettet mod regeringen.

Højtstående kilder i den del af det irakiske sikkerhedsapparat, som bliver støttet af og trænet af USA, ser med stor bekymring på udviklingen i Irak efter mordet på Soleimani.

- Militserne styrer det hele. Det vidste vi, ville være en risiko, da de blev indkaldt til at kæmpe mod IS, og det ser vi nu. Irak kan være på kanten af endnu en uoverskuelig voldsspiral, frygter en officer, som har været en del af Iraks terrorbekæmpelse i over 13 år.

Han udtaler sig anonymt, da han ikke må tale officielt om politiske sager.

Civile ramt i ben og hoved

Seif Salman træner sit ben og får behandling på Baghdad Medical Rehabilitation Centre - en klinik drevet af Læger Uden Grænser.

Indenfor de sidste måneder har klinikken modtaget flere dusin demonstranter med voldsomme skader, der mest ligner, at de har været i en krigszone. Ifølge klinikken har lægerne blandt andet modtaget fire patienter med amputationer som følge af tåregaspatroner.

Den 29-årige læge Saad Soleiman befandt sig i en midlertidig klinik tæt på urolighederne, da volden tog til i oktober på det tidspunkt, Seif Salman mistede sit ben.

- Det var kaotisk. Pårørende kom og spurgte til deres sønner og døtre, om vi havde set dem, mens patienter blev ved med at komme ind. Jeg hostede på grund af tåregassen, der sad i de såredes tøj og hår. Jeg tilså patienter med skudsår i mave og hovedregionen og med skader efter tåregaspatroner. Nogle gange var det for sent, og patienten var allerede død ved ankomst, husker Saad Soleiman.

De voldelige sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker fortsætter, og fredagen vil vise, om det også kommer til sammenstød mellem militsernes demonstrationer og de unge på Befrielsespladsen, som Seif Salman støtter i ånden og på afstand, mens han venter på en benprotese.

Stående på sit ene, fitnesstrænede venstre ben ser han på sig selv i spejlet på klinikken. Det sorte hår står lodret op i en perfekt frisure. Så smiler han. Man kan godt være optændt og frihedssøgende på ét ben.