Iran beder om dansk støtte i kampen mod USA's sanktioner

Irans udenrigsminister ringer til ledere i EU - også udenrigsminister Anders Samuelsen - og beder om hjælp.

Iranere på gaden i protest mod Donald Trump og USA's beslutning om at trække sig fra atomaftalen. (Foto: TASNIM NEWS AGENCY © Scanpix)

Iran opfordrer EU til at garantere, at det vil støtte landet over for USA og nye skrappe sanktioner.

Det sker i samtaler med europæiske ledere, heriblandt den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen.

Baggrunden er, at USA vil genindføre hele pakken af sanktioner fra før atomaftalen i 2015. USA har under præsident Donald Trump trukket sig ud af den internationale aftale.

Europæerne holder fast i den aftale, som er indgået med Iran. Iranerne lovede dengang at rulle deres atomprogram tilbage, til gengæld for at sanktionerne mod Iran blev trukket tilbage.

Også USA var dengang med til at skrive under på aftalen.

Samtaler med europæiske ledere

Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, har lørdag talt i telefon med EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini.

Den iranske udenrigsminister Mohammad Javad Zarif har været i kontakt med EU's ledere. (Foto: MURAD SEZER © Scanpix)

Han har også talt med sine kolleger i Tyskland og Sverige samt den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen, om måder til at modgå USA's sanktioner.

- Mogherini og de europæiske ministre fremhævede vigtigheden af finansministrenes vilje til at holde fast i Europas finansielle mekanisme for at redde atomaftalen med Iran. Den mekanisme vil blive sat i værk i de kommende dage, skriver det iranske nyhedsbureau, Irna.

Den såkaldte mekanisme er et afregningssystem, der skal gøre det muligt for Iran at eksportere. Den vil være på plads mandag, siger EU-diplomater.

EU, Frankrig, Tyskland og Storbritannien er vrede over USA's drastiske skridt. I en fælles erklæring fredag skriver de, at de beklager præsident Donald Trumps beslutning om at sætte fuld kraft på sanktionerne mod Irans olieindustri og banker.

/ritzau/Reuters