Iran beskylder Israel for attentat på atomfysiker

En universitetsprofessor er blevet dræbt af en bilbombe i Teheran i dag. Iran mener, at den israelske efterretningstjeneste står bag.

(© AP Graphics)

En iransk atomforsker har mistet livet, efter en magnetisk bilbombe onsdag eksploderede nær et universitet i hovedstaden Teheran.

Den dræbte forsker er identificeret som den 32-årige Mostafa Ahmadi-Roshan, som arbejder med uranberigelse. Han leder en afdeling på Natanz-anlægget, rapporterer iranske medier.

Bilbomben kvæstede også to passagerer, der befandt sig i den nu smadrede Peuguot 405. Øjenvidner fortæller til Reuters, at bombeanordningen blev placeret af to personer på en motorcykel.

Ligner andre attentater

Angrebet ligner tilsvarende attentater i byen, hvor iranske atomfysikere er blevet slået ihjel, da deres biler sprang i luften.

Tre blev slået ihjel i 2010 og 2011, og mindst to af dem arbejdede på atomforskningsprojekter.

Den nuværende leder af Irans atomorganisation, Fereydoun Abbasi, undslap med nød og næppe et lignede attentatforsøg i november 2010, hvor han forlod sin bil med sin kone, umiddelbart før bomben eksploderede.

Iran: Mossad står bag

Iran mener, at den israelske efterretningstjeneste Mossad står bag angrebene, og de har måske fået hjælp af sine amerikanske allierede, lyder det.

- Bomben var magnetisk, og er den samme type, som tidligere er blevet brugt til at myrde forskerne, og er udført af zionisterne, siger viceguvernøren i Tehran, Safarali Baratloo.

Israel har tidligere truet med at ramme Irans atomanlæg med luftangreb, mens USA siger, at "alle muligheder ligger på bordet" i forhold til at tage sig af den iranske situation.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter