Iran beskylder Trump for at ville underminere atomaftale

Den amerikanske præsident leder efter en hvilken som helst vej ud af aftale fra 2015, siger styret i Iran.

USA's præsident Donald Trump har tidligere kaldt atomaftalen med Iran for "den værste aftale, der nogensinde er indgået". (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Det iranske udenrigsministerium siger lørdag, at den amerikanske præsident, Donald Trump, leder efter en undskyldning for at rive den iranske atomaftale fra 2015 i stykker.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

- Uanset hvad årsagen er, så vil vi ikke lade det ske, siger den iranske viceudenrigsminister, Abbas Araghchi, i en pressemeddelelse ifølge dpa.

Han tilføjer, at landet vil adressere emnet på et møde, der efter planen skal finde sted i Wien tirsdag. Her skal iranske repræsentanter diskutere implementeringen med aftalens øvrige parter.

Aftalen blev underskrevet i juli 2015 af Iran og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland.

Den sikrer, at der er international kontrol med atomprogrammet, sådan at Iran ikke udvikler atomvåben. Til gengæld skal sanktioner mod Iran lettes.

Aftalen er dog ikke den nye amerikanske præsident Donald Trumps kop te. Han har tidligere kaldt den for "den værste aftale, der nogensinde er indgået".

Tidligere på ugen kritiserede Trumps udenrigsminister, Rex Tillerson, også aftalen. Han sagde blandt andet, at aftalen ikke opfylder sit primære mål om at stoppe Irans udvikling af atomvåben.

- Den her aftale repræsenterer den samme forfejlede tilgang, der tidligere har bragt os truslen fra Nordkorea, som vi nu står overfor, sagde Tillerson ifølge nyhedsbureauet Reuters om aftalen.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk