Iran beskylder udenlandske agenter for drab på demonstranter

De iranske myndigheder afviser, at det var politiet, der dræbte to demonstranter.

En ung kvinde trodser tåregas for at demonstrere mod den iranske regering i hovedstaden Teheran lørdag aften. (Foto: Str © Scanpix)

Iranske myndigheder bekræfter nu, at de seneste dages demonstrationer har ført til drab på to personer.

- Voldelige sammenstød brød ud i byen Dorud lørdag nat under den ulovlige demonstration, og desværre blev to mennesker dræbt, siger viceguvernøren for Lorestan-provinsen, Habibollah Khojastehpour, til iransk stats-tv ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Viceguvernøren fortæller, at de blev dræbt af udenlandske agenter og ikke af det iranske politi.

- Politiet og sikkerhedstyrkerne affyrede ingen skud. Vi har fundet beviser på revolutionens fjender, takfiri-grupper og udenlandske agenter, der var en del af sammenstødet, siger han.

Takfiri er en betegnelse for sunnimuslimske ekstremister.

Det er endnu uvist, hvordan de to mennesker blev dræbt, og hvem der dræbte dem.

Demonstranter trues med 'jerngreb'

Tusindvis af demonstranter har indtaget Irans gader de seneste tre dage for at protestere imod regeringens brudte løfter og landets økonomiske situation.

Efter de tre dages protester truer Irans revolutionsgarde nu demonstranterne.

Hvis den politiske uro fortsætter vil demonstranterne tages i jerngreb, lyder advarslen fra revolutionsgarden. Det skriver BBC.

Revolutionsgarden er Irans mest magtfulde enhed inden for landets sikkerhedsstyrker og beskytter det iranske præstestyre.

Irans regering har også advaret demonstranterne imod at fortsætte, som de har gjort.

- De, som ødelægger offentlig ejendom, forstyrrer samfundsordenen og bryder loven, må holdes ansvarlige for deres handlinger og betale prisen for det, siger landets indenrigsminister, Abdolreza Rahmani-Fazli.

Det delvist statsejede nyhedsbureau ILNA rapporterer, at myndighederne har anholdt omkring 80 demonstranter i byen Arak syd for Irans hovedstad, Teheran.

Trump: 'Hele verden holder øje'

Lørdag indrømmede iransk stats-tv, at det ikke havde rapporteret om demonstrationerne på grund af ordrer fra landets sikkerhedsstyrker.

Det skete, efter at USA's præsident, Donald Trump, kommenterede demonstrationerne på Twitter. Det rapporterer nyhedsbureauet AP.

- Der er meldinger om fredelige demonstranter, der er trætte af, at regimet er korrupt og sløser med landets formue for at finansiere terror uden for landets grænser. Irans regering bør respektere folkets rettigheder, inklusiv ytringsfriheden. Verden holder øje, advarede den amerikanske præsident.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/946949708915924994?ref_src=twsrc%5Etfw

Demonstrationerne er de største siden de store protester i 2009, hvor tusindvis gik på gaden i flere uger i protest mod resultatet af præsidentvalget.

Facebook
Twitter