Iran beskylder Vesten for bombeterror

Iran beskylder vestlige lande og Israel for at stå bag en bombeaktion, der torsdag kostede 27 mennesker livet i den sydøstlige del af landet..

En af de mange sårede hjælpes væk fra mosken, hvor bomberne sprang. (Foto: AMIR RASHEKI © Scanpix)

Den iranske regering beskylder vestlige lande og Israel for at stå bag den bombeaktion, som torsdag kostede 27 mennesker livet i byen Zahedan i den sydøstlige del af landet.

Anklagerne kommer, selv om både EU, USA og FN har fordømt aktionen og til trods for, at den militante sunnimuslimske gruppe Jundallah har påtaget skylden for aktionen, der blev udført af to selvmordsbombemænd.

Sideløbende har iranske myndigheder anholdt 40 personer i forbindelse med aktionen. Alle anklages for at have "skabt uro" i Zahedan.

- Denne blinde terroraktion blev udført af håndlangere for vestlige magter, skriver viceindenrigsminister Ali Abdollahi på en statskontrolleret tv-stations hjemmeside lørdag.

Trænet og styret fra udlandet

Ministeren hævder, at gerningsmændene blev trænet og fik udstyr af udenlandske "magter".

Formanden for Irans parlament, Ali Larijani, anklager direkte USA for at stå bag bombeaktionen.

- Amerikanerne må svare på denne terroraktion. Det er ikke noget, de kan slippe fra, citeres Larijani for at sige på samme webside.

Samtidig skriver det statskontrollerede nyhedsbureau IRNA, at det hverken er sunni- eller shia-muslimer, der har udført terrorkationen i Iran.

USA afviser blankt

Ledelsen i Teheran har længe anklaget USA for at støtte Jundallah for at destabilisere Iran. Noget USA blankt afviser.

Også Israel anklages for at stå bag uroen i Irans sydøstlige provins Sistan-Baluchestan, der grænser op til Pakistan.

Indenrigsminister Mostafa Mohammad Najjir siger, at Israel længe har forsøgt at støtte militante etniske grupper i Iran for at skabe uro.

- Denne terroraktion udført af zionister har flere formål. Blandt andet at skabe splid mellem sunni- og shiamuslimer, siger han til nyhedsbureauet Fars.

Facebook
Twitter