Iran: Beslaglæggelse af britisk skib er gengæld

Revolutionsgarden og den iranske regering er splittet om krise med USA, mener ekspert.

Det britiske skib Stena Impero er beslaglagt af Iran. (Foto: JAN VERHOOG / MARINETRAFFIC.COM © Scanpix)

Vogternes Råd i Iran siger i dag, at beslaglæggelsen af det britisk skib Stena Impero i Hormuzstrædet i går er en reaktion på Storbritanniens rolle i at beslaglægge en iransk olietanker to uger tidligere.

Talsmanden for rådet, Abbas Ali Kadkhodaei, er citeret i det iranske nyhedsbureau Fars for at sige, at "reglen om gensidig handling er kendt i international ret", og at Irans handlinger mod at "konfrontere den ulovlige økonomiske krig og beslaglæggelse af olietankskibe er et eksempel på denne regel og er baseret på internationale rettigheder". Det skriver AP.

Rådet kommenterer sjældent statslige spørgsmål, men når det gør, ses det som en afspejling af den øverste leder Ayatollah Ali Khameneis synspunkter.

Modstridende udmeldinger

Tidligere lød begrundelsen ifølge det Irans nyhedsburea IRNA dog, at beslaglæggelsen af det britiske olietankskib var på grund af en kollision med en iransk fiskerbåd.

Det britiske tankskib havde ifølge den udmelding forårsaget skade på fiskerbåden, men reagerede ikke på opkald fra mindre fartøjer. Fiskerbåden informerede Irans havne, hvorefter den iranske Revolutionsgarde beslaglagde skibet.

Derudover blev et liberisk skib, der ejes af et Glasgow-baseret firma, også beslaglagt kortvarigt, men fik lov til at sejle videre, efter det var blevet undersøgt af bevæbnede vagter, skriver BBC.

Ekspert: Kan tyde på splittelse i Iran

Ifølge Claus Valling Pedersen, lektor i persisk ved Københavns Universitet, kan det tyde på, at den iranske regering og Revolutionsgarden har forskellige interesser.

Når Vogternes Råd kommer med den her udmelding, er det nemlig uden om regeringen, siger han:

- Der er faktisk to aktører i Iran nu. Der er regeringen, der gerne vil forhandle videre med Vesten om lempelse af sanktioner og atomaftalen. Og så er der Revolutionsgarden, der blæser på, hvad regeringen vil og i stedet gør, hvad den vil. Så der er ikke nødvendigvis overensstemmelse mellem de to.

USA har pålagt Iran sanktioner, som går hårdt ud over landets økonomi. Det kan være derfor, Iran viser muskler, siger Claus Valling Pedersen.

- Beslaglæggelsen er en del af en større konflikt, hvor Iran prøver at trappe op i Hormuzstrædet for at sige til EU og USA, at de er parate til at gribe til hårde midler, medmindre der kommer nogle forhandlinger om at få lempet sanktionerne, der er ved at forkrøble Irans økonomi helt og holdent.

Sanktionerne fra USA kom efter, at den amerikanske præsident Donald Trump trak sig ud af den internationale atomaftale med Iran fra 2015.

Iran har flere gange kritiseret EU for ikke at stå imod USA's ensidige tilbagetrækning fra aftalen.

Seneste optrapning i konflikt

Beslaglæggelsen af det britiske skib Stena Impero er den seneste optrapning af en særdeles højspændt situation i området ved Hormuzstrædet, der forbinder Den Persiske Golf og Omanbugten.

Olietankeren Stena Imperos kurs gennem Hormuzstrædet.

Torsdag i sidste uge oplyste den britiske regering, at tre krigsskibe, som menes at være fra Iran, har forsøgt at standse et britisk olietankskib i at sejle gennem Hormuzstrædet. Dette skete efter, at et iransk tankskib med råolie blev tilbageholdt af britiske flådefartøjer ud for Gibraltar.

Det blev begrundet med, at tankskibet i strid med EU's sanktioner skulle aflevere sin last i Syrien.

Torsdag meddelte USA, at man havde skudt en iransk drone ned i området.

Det er fredag dog blevet afvist af Iran.

Claus Valling Pedersen kalder den seneste beslaglæggelse for meget alvorlig:

- Der er en reel fare for at konflikten bliver optrappet. Men det er jo set før, og det plejer at være sådan, at man finder nogle diplomatiske løsninger – og det er der også en chance for sker nu. Men situationen i Den Persiske Golf og Hormuzstrædet er nok mere tilspidset, end den har været nogensinde før.

FacebookTwitter