Iran: Det Hvide Hus agerer retarderet

Præstestyret beskylder Trump-administrationen for at sætte verdensfreden på spil.

Den iranske præsident, Hassan Rouhani, mener, at USA med sine nye sanktioner handler "skandaløst og idiotisk". (Foto: Ho © Scanpix)

Tonen bliver nu endnu hårdere mellem Iran og USA.

Iran kalder i dag den amerikanske beslutning om at skærpe sanktionerne mod landets øverste leder og andre topfolk i kredsen omkring ham for ”idiotisk” og siger, at det vil lukke de diplomatiske kanaler for evigt mellem Tehran og Washington.

Donald Trump pålagde i går nye sanktioner mod Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, og andre topfolk i det iranske styre.

- De sanktioner, der bliver påført Irans øverste leder og hans administration, vil blokere for adgangen til finansielle ressourcer og økonomisk støtte, sagde præsident Trump i nat dansk tid.

Hermed lægger han yderligere pres på Iran efter øgede spændinger mellem de to lande, der blandt andet har ført til en nedskudt amerikansk drone og beskyldninger om angreb på civile skibe.

Skandaløst og idiotisk

Irans præsident, Hassan Rouhani, kalder i dag de nye sanktioner for ”skandaløse og idiotiske”. Det sagde han under et møde, der blev vist på iransk TV, skriver den britiske avis The Guardian. Desuden tilføjede præsidenten:

- Du (Donald Trump, red. ) sanktionerer udenrigsministeren samtidig med en forespørgsel om at snakke sammen?, sagde han og tilføjede, at ”Det Hvide Hus agerer retarderet”.

Talsmanden for den iranske udenrigsminister, Abbas Mousavi, fulgte trop med kritik af amerikanerne på Twitter.

- At pålægge Irans øverste leder samt udenrigsministeren nyttesløse sanktioner er at lukke de diplomatiske veje for evigt. Trumps desperate administration ødelægger de etablerede internationale mekanismer, der opretholder verdensfred og sikkerhed.

  • Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, er målet for de nye amerikanske sanktioner. (Foto: ho © Scanpix)
  • Den amerikanske præsident, Donald Trump, underskriver de nye aggressive sanktioner mod Iran og landets øverste leder samt andre topfolk. Ved den amerikanske præsidents side står vicepræsident Mike Spencer (højre) og finansminister Steven Mnuchin (venstre). (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)
1 / 2

Præsident Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, siger i dag, at den amerikanske præsident fortsat er åben over for forhandlinger, og at "Iran blot skal gå gennem den åbne dør", beretter The Guardian.

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, er endnu ikke blevet sanktioneret, men står nu for skud med de nye sanktioner.

I 2015 var Zarif en del af forhandlingerne om en atomaftale med USA under Obama-regeringen, som mundede ud i en aftale i sommeren 2015.

Siden har USA under præsident Trump trukket sig fra aftalen.

Den amerikanske præsident kalder de skærpede sanktioner et passende svar på Irans fortsatte provokerende handlinger.

- Vi søger ikke konflikt mod Iran eller andre lande. Jeg kan bare fortælle, at vi aldrig vil lade Iran besidde atomvåben, sagde Donald Trump i nat.

Symbolske sanktioner

I USA ses de nye sanktioner dog mest som et symbolsk træk. Det fortæller DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz.

- De nye sanktioner afskærer Irans leder og hans inderkreds fra at bruge det internationale finanssystem til at flytte penge rundt - men fordi Iran i forvejen stort set er afskåret fra at bruge det system, er det nok ret begrænset, hvor mange penge Ayatollah Ali Khamenei og hans folk rykker rundt i verden, vurderer han.

- Her i Washington ses Trumps udmelding mest som en symbolsk handling - et forsøg på at fastholde det økonomiske kvælertag på Iran, mens USA venter og håber på, at landet vil bøje sig og forhandle en ny og skrappere atom-aftale med omverdenen.

Men det tyder på, at sanktionerne ikke har gjort det nemmere at skabe en dialog.

Den iranske FN-ambassadør, Majid Takht-Ravanschi, udtaler:

- Ingen klarttænkende vil have en dialog med en, der truer dig med sanktioner – og så længe det stadig står på, kan vi på ingen måde føre en dialog, lyder budskabet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter