USA mener at vide, at Iran har planer om at sende droner til Rusland.
Det oplyste Det Hvide Hus' rådgiver i national sikkerhed, Jake Sullivan, på et pressemøde i nat. Der er tale om "flere hundrede" droner, sagde han, og henviser til amerikanske efterretningsoplysninger.
- Den iranske regering forbereder sig på at forsyne Rusland med hundredvis af UAV'er (ubemandede luftfartøjer, red.), heriblandt våbenbærende UAV'er, på en fremskyndet tidslinje, sagde Jake Sullivan.
Jake Sullivan sagde, at droneleveringerne er bevis på, at Ruslands angreb mod Ukraine i de seneste uger har haft "alvorlige" omkostninger for de russiske våbenforsyninger.
Ifølge de amerikanske oplysninger har Iran planer om at begynde at træne russiske styrker i at bruge dronerne allerede i denne måned, oplyste Sullivan.
Han tilføjede, at det er uklart, om Iran allerede har leveret nogle af dronerne til Rusland. Ifølge sikkerhedsrådgiveren er der tale om droner, som tidligere er blevet brugt af Yemens houthi-oprørere til at angribe Saudi-Arabien.
Der er noget om snakken
Men hvor stor troværdighed skal vi tillægge de amerikanske efterretninger?
En god del, vurderer Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet med Rusland som speciale og tidligere forsvarsattaché i Ukraine.
- Jeg tror, at når amerikanerne siger det, så er det forholdsvis sikkert, at der sker noget på den front. Der har også været forlydender om, at Iran ligefrem har tilbudt at uddanne de russiske soldater i at anvende droner. Jeg tror, der er mere om det end bare snak, siger Claus Mathiesen.
Han vurderer, at den påståede iranske droneleverance falder på et tørt sted for russerne.
- Iran er faktisk specialist i angrebsdroner. Siden midt-1980’erne har Iran dyrket dronevåbnet ganske intenst og udviklet op mod et halvt hundrede forskellige modeller.
- Rusland har formentlig brug for de her droner i lyset af den nedslidning, der er foregået i Østukraine i løbet af juni. Her har droner været anvendt fra russisk side til mange forskellige formål, men der er også mange, der er blevet skudt ned, siger Claus Mathiesen.
Vurderingen fra Claus Mathiesen er, at den russiske dronebeholdning formentlig er lav.
Ifølge Claus Mathiesen er det første gang, vi hører om et specifikt land, med undtagelse af Belarus, der leverer militært materiel til Rusland. Indtil nu har Rusland ikke haft synderligt meget held med at mobilisere traditionelle eller utraditionelle allierede i krigen.
Det er vigtigt for Rusland, at man får genopfyldt dronebeholdningen, påpeger Claus Mathiesen.
- Droner spiller en vigtig rolle, og derfor vil det være problematisk for Rusland, hvis man er ved at løbe tør for dem.
- Droner er vigtige i moderne krigsførelse, fordi de bruges til mange forskellige ting. De har spillet en afgørende rolle i det langvarige artillerislag, der har fundet sted i Østukraine. Både til at udføre opklaring, altså finde ud af, hvor fjendens artellerienheder står, men også til at guide ammunition, så det rammer der, hvor man har tænkt, det skal ramme, siger han.
Både Biden og Putin besøger Mellemøsten
Den russiske præsident, Vladimir Putin, vil lægge vejen forbi Iran i næste uge. Det oplyser Kreml ifølge Reuters.
Ifølge talsperson for præsidenten Dmitry Peskov vil Putin besøge den iranske præsident, Ebrahim Raisi, den 19. juli. Peskov oplyser, at Syrien vil stå øverst på dagsordenen, mens krigen i Ukraine ikke er et emne, der skal diskuteres.
Nærmest samtidig rejser USA's præsident, Joe Biden, til Mellemøsten. I den kommende tid er Biden på statsbesøg i Israel og Saudi-Arabien.
Claus Mathiesen vurderer, at det skal ses som et tegn på et øget internationalt engagement i krigen i Ukraine, at USA nu melder ud, at landets efterretninger siger, at Iran vil levere droner til Rusland.
- Jeg tror, det skal ses i lyset af, at der er et større og større internationalt engagement i krigen.
- Vi ved også, at Storbritannien nu tilbyder uddannelse af ukrainske soldater, og så peger USA på Iran som en mulig leverandør af droner til Rusland. Så udover at være en melding i relation til krigen, så er det også en melding til andre lande i Mellemøsten, som traditionelt ser Iran som en fjende, men har været tilbageholdende med støtte til Ukraine, siger Claus Mathiesen.