Iran giver en 'underlig halv indrømmelse' om at have leveret droner til Rusland

Iran påstår, at der er tale om "et begrænset antal", men der kan være tale om tusindvis af droner, mener seniorforsker.

Ukrainere skyder efter et russisk droneangreb i Kyiv, som de lokale myndigheder mener at være iransk-fremstillede droner (17. oktober 2022. REUTERS/Vadim Sarakhan/File Photo). (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Iran har længe benægtet at have leveret droner til Rusland, som russerne bruger til at angribe civil infrastruktur i Ukraine.

Noget, som både Ukraine, Storbritannien og USA i månedsvis har beskyldt Iran for.

Men nu indrømmer Iran, at man har leveret "et begrænset antal droner", og kun inden Rusland invaderede Ukraine, siger landets udenrigsminister, Hossein Amirabdollahian, ifølge nyhedsbureauet AP.

- Vedrørende ramaskriget, som blev startet af visse vestlige lande, om, at Iran har leveret missiler og droner til at hjælpe Rusland i krigen i Ukraine, så er missildelen fuldstændig falsk. Dronedelen er sand, vi leverede et begrænset antal droner til Rusland måneder før ukrainekrigen, siger han.

Underdrivelse

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, kalder den forklaring for en løgn. Alene i løbet af fredag har ukrainske tropper skudt 11 iranske droner ned, siger han i en tale lørdag. Det skriver Reuters.

Også seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Helle Malmvig ser Irans udtalelse som usand.

Hun kalder den for en "underlig halv indrømmelse", fordi Irans udenrigsminister påstår, at der kun er tale om få droner, der blev leveret inden krigen brød ud.

- Det, ved man fra både Ukraine selv og fra efterretninger, ikke er sandt. Der er tale om et langt større omfang, og at det har været under krigen. Militæreksperter siger, at man taler om tusindvis af droner.

Irans indrømmelse kan derfor snildt kaldes en underdrivelse, mener Helle Malmvig.

- Man kan godt spekulere i, hvorfor man giver denne indrømmelse, når det er en så halv omgang, siger seniorforskeren fra DIIS.

- Det bliver sådan helt hovedrystende, fordi alle godt ved, at der er iranske droner i Ukraine og ikke nok med det, der er også iranere på ukrainsk jord, der lærer russerne, hvordan man bruger dronerne.

Indrømmelsen har også skabt gnidninger internt i Iran. En fremtræden konservativ præst og en avisredaktør siger, at Irans forsyning af droner til Rusland bør stoppe.

Sanktioner mod Iran

Sanktionerne er mod tre personer og en organisation, der har ansvaret for at levere dronerne til russerne. De har fået indefrosset en række værdier, de har i Europa.

Derudover er EU-landene også klar til at udvide allerede eksisterende sanktioner mod fire andre organisationer, som også skulle have været involveret i dronesalget.

Den iranske udenrigsminister mener, at Ukraine bør fremlægge beviser.

- Hvis Ukraine har dokumentation for, at Rusland har brugt iranske droner i Ukraine, så bør de give det til os. Hvis det kan bevises, at Rusland har brugt iranske droner i krigen, så vil vi ikke være ligeglade med det, siger Hossein Amirabdollahian.

Seniorforsker Helle Malmvig tolker den iranske udenrigsministers udtalelse som en indirekte måde at sige, at man selvfølgelig bekymrer sig om, hvad der sker i Ukraine uden at fornærme Rusland for meget.

- Det er en slags spil for galleriet, mener hun.

  • Ukraine har frigivet flere billeder af det, de hævder er droner fra Iran. (Foto: © STRINGER)
  • Ukraine har frigivet flere billeder af det, de hævder er droner fra Iran. (Foto: © UKRAINIAN ARMED FORCES)
  • Ukraine har frigivet flere billeder af det, de hævder er droner fra Iran. (Foto: © STRINGER)
  • Ukraine har frigivet flere billeder af det, de hævder er droner fra Iran. (Foto: © STRINGER)
1 / 4

Udenrigsminister Amirabdollahian siger videre, at man havde en aftale om et møde med Ukraines udenrigsministerium for et to uger siden, hvor ukrainerne ville overdrage dokumentation, men ukrainerne meldte afbud til mødet i sidste øjeblik.

Men den udlægning er Ukraine bestemt ikke enig i. Det skriver Oleg Nikolenko, talsperson for det ukrainske udenrigsministerium, på Facebook.

- Den iranske udenrigsminister spreder insinuationer om den påståede afvisning fra ukrainsk side om at mødes med Iran, lyder det.

Nikolenko skriver, at Ukraine arbejder på at forhindre, at Ruslands brug af dronerne kan ramme den ukrainske infrastruktur. Samtidig sender han en advarsel til styret i Iran om, at de ikke bør støtte Rusland.

- Iran bør indse, at konsekvenserne af medvirken til forbrydelserne fra den russiske aggression mod Ukraine vil være langt større end fordele ved støtte fra Rusland, skriver Nikolenko.

Civil infrastruktur som mål

Dronerne er blevet brugt flittigt af Rusland til at ramme civile mål og kritisk infrastruktur gennem de seneste måneder, siger Ukraine.

Rusland benægter at bruge iranske droner.

Senest sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, natten til lørdag, at ukrainske styrker har skudt otte iranske droner af typen Shahed 136 ned.

Ifølge Ukraine har Rusland brugt iranske droner siden september. De primære mål for dronerne er civil infrastruktur, hvor store dele af den ukrainske civilbefolkning har været uden strøm og vand som følge af angrebene.

Lørdag oplyste det statslige ukrainske energiselskab, Ukrenergo, at man ville lukke for strømmen i en periode i syv regioner, herunder i hovedstaden, Kyiv.