Iran kritiserer 'kujonagtigt' droneangrebmilitærfabrik

Iran erkender, at et af forsvarets bygninger er blevet ramt af et droneangreb.

Fotografi fra øjenvidne, der angiveligt viser øjeblikket, hvor militærfabrikken bliver ramt. (Foto: © Wana News Agency)

På iranske medier kan man se nattebilleder af en militærfabrik badet i ild og gnister, samt dagsbilleder af en bygning med huller i taget.

Ifølge de iranske myndigheder, viser billederne et droneangreb på en militærfabrik ved byen Isfahan i det centrale Iran.

Det statslige nyhedsbureau, IRNA, beskriver stedet som en ammunitionsfabrik.

I videoen fra den statskontrollerede tv-station, IRIB, kan man se vragrester fra en drone samt huller i taget på fabrikken.

Irans udenrigsminister siger, at det "kujonagtige" angreb havde til formål at skabe "usikkerhed" i Iran. Samtidig lyder det fra Irans forsvarsministerium, at eksplosionen kun har medført mindre ødelæggelser og ingen tilskadekomne.

- Omkring klokken 23:30 lørdag aften, blev der udført et mislykket angreb med et mikroluftfartøj (MAV) på et af ministeriets værkstedsbygninger, lød det fra Forsvarsministeriet i en udtalelse, som blev bragt på stats-tv.

Det iranske forsvarsministerium siger, at en af dronerne blev skudt ned, mens de andre to blev fanget i "forsvarsfælder"og sprængte i luften.

Omfanget af skaderne er ikke blevet uafhængigt bekræftet, og der er indtil videre ingen, der har taget skylden for angrebet.

Kilder peger på ærkefjenden Israel

Iran har ikke officielt rettet anklage mod noget land på nuværende tidspunkt, men parlamentsmedlemmet, Hossein Mirzaie, siger, at der er "kraftige spekulationer" om at Israel står bag angrebet.

Sociale medie-profiler på Telegram, der er forbundet til Irans magtfulde Revolutionsgarde, anklager også ærkefjenden, Israel, for at stå bag, skriver avisen New York Times.

Men det er ikke bare iranere, der mistænker Israel for at stå bag.

Reuters skriver, at Israel lader til at være bag angrebet med henvisning til en amerikansk embedsmand, der udtaler sig anonymt til nyhedsbureauet, som også har kontaktet en talsmand for det israelske militær.

Talsmanden afviser at kommentere episoden.

Israels holdning har længe været, at det kan være nødvendigt at angribe Iran, hvis der ikke findes en diplomatisk måde at bremse landets atom- og ballistiske missilprogram. Men Israel har også en politik om ikke at kommentere på specifikke hændelser.

Den amerikanske avis, Wall Street Journal, har også talt med anonyme kilder, der peger på, at Israel står bag angrebet.

Angrebet kommer på et tidspunkt, hvor der er voldsomme spændinger mellem Vesten og Iran - blandt andet på grund af landets kontroversielle atomprogram samt våbenleverancer til Rusland, herunder de såkaldte "selvmordsdroner". (Foto: © Wana News Agency)

Skyggekrig til lands og til vands

I de seneste år har der været flere eksplosioner og brande omkring iranske militærbygninger og atomanlæg.

- Det er det første kendte angreb, som er blevet udført af Israel under den nye yderligtgående højrefløjs-koalitionsregering, der er ledet af premierminister, Benjamin Netanyahu, skriver Wall Street Journal og påpeger, at han godkendte en række operationer inde i Iran, da han var ved magten fra 2009 til 2021.

Iran og Israel har - ifølge The New York Times - udkæmpet en skyggekrig til lands, til vands, i luften og cyberspace i løbet af de seneste tre år,

- Israel har udført angreb på iranske militær- og atom-anlæg og likvideringer af videnskabsfolk og en højstående militærmand, skriver avisen.

I 2020 blev den iranske atomforsker, Mohsen Fakhrizadeh, dræbt i den iranske hovedstad, Teheran.

Vesten frygter, at Iran kan udvikle atomvåben, men weekendens droneangreb kommer ikke til at bremse irans ambitioner, lyder det fra regeringen.

- Sådanne handlinger vil ikke påvirker vores eksperters beslutsomhed på at udvikle vores fredelige atom-arbejde, lyder det fra den iranske udenrigsminister, Hossein Amirabdollahian.