Iran opjusterer antallet af anholdelser efter demonstrationer

Ayatollah truer USA og Storbritannien med 'modsvar' for deres indblanding i demonstrationerne.

Ifølge Irans øverste leder, ayatollah Ali Khameni, er den amerikanske præsident, Donald Trump, en "meget ustabil mand". (Foto: SUPREME LEADER WEBSITE HANDOUT © Scanpix)

Omkring 3.700 personer er blevet anholdt under den seneste tids demonstrationer i Iran.

Det oplyser det iranske parlamentsmedlem Mahmoud Sadeghi ifølge tv-stationen Al-Jazeera.

De iranske myndigheder har ellers tidligere oplyst, at blot 450 personer blev arresteret under demonstrationerne, der brød ud kort før årsskiftet og som ifølge de iranske myndigheder har kostet 22 personer livet.

Det var dog forskellige sikkerheds- og efterretningsstyrker, som udførte anholdelserne, og derfor mener Mahmoud Sadeghi ikke, at det har været muligt at danne sig det fulde overblik før nu.

Kritik af styret

Demonstrationerne begyndte i slutningen af december i den iranske storby Mashad og spredte sig efterfølgende til en lang række andre byer i landet, heriblandt hovedstaden Teheran.

Her rettede tusindvis af iranere fra flere forskellige samfundslag deres kritik mod landets præstestyre og dets præsident, Hassan Rouhani.

Selvom en række af de internationale sanktioner mod landet er blevet ophævet som følge af den atomaftale, den iranske regering indgik med blandt andet USA i 2015, har økonomien det fortsat dårligt.

Og stigende fødevarepriser har i den seneste tid skabt problemer rundt om i landet, der er blevet styret af det islamiske præstestyre siden revolutionen i 1979.

Mange iranere kritiserede samtidig, at den iranske regering blander sig i konflikter rundt om i Mellemøsten, når den hjemlige økonomi skranter.

Og de protesterede desuden mod den udbredte korruption, som præger det mellemøstlige land.

Trump er 'en ustabil mand'

Den iranske præsident anerkendte i sidste uge kritikken og sagde, at man skulle lytte til demonstranternes bekymringer.

Landets øverste leder, ayatollah Ali Khameni, sagde derimod, at det var udenlandske kræfter, der i virkeligheden stod bag demonstrationerne. Og den kritik gentog ayatollahen i dag.

På Twitter skrev han, at han har "sikre beviser" for, at det blandt andet var USA og Storbritannien, som i virkeligheden stod bag demonstrationerne.

Han beskyldte derudover den amerikanske præsident, Donald Trump, som gentagende gange har støttet demonstranterne, for at være ”en meget ustabil mand”.

Selvom lederen af Irans Revolutiongarde, general Mohammad Ali Jafari, i sidste uge meddelte, at "tilskyndelserne til oprør" er blevet slået ned, så understreger ayatollahen, at USA sammen med Storbritannien har påført Iran stor skade i de seneste dage.

- De bør vide, at vi ikke efterlader det her uden et modsvar, lød det fra ayatollahen.

Lederen af CIA, Mike Pompeo, har tidligere afvist de iranske beskyldninger.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter