Iran sender advarsel til europæiske soldater i Mellemøsten

Præsident Rouhani opfordrer Europa til at trække soldater hjem.

Irans præsident, Hassan Rouhani, under regeringsmødet i dag, hvor han sendte en advarsel til EU. (Foto: - © Scanpix)

Europæiske soldater i Mellemøsten kan være i fare, og derfor bør europæerne trække sine soldater ud af regionen.

- I dag er amerikanske soldater i fare, i morgen kan europæiske soldater være i fare, lød advarslen fra Irans præsident, Hassan Rouhani, under et tv-transmitteret møde med den iranske regering.

Europæiske styrker er udstationeret sammen med amerikanske styrker i Irak og Afghanistan.

Desuden har Frankrig en flådebase i Abu Dhabi, der er hovedstad i De Forenede Arabiske Emirater, mens Storbritannien har åbnet en base i Bahrain.

Advarslen fra Iran kommer, efter at Storbritannien, Frankrig og Tyskland i går besluttede at aktivere en særlig mekanisme i atomaftalen med Iran, der i sidste instans kan betyde, at Iran bliver pålagt FN-sanktioner.

Det gjorde de på grund af Irans brud på atomaftalen.

Efter Irans magtfulde general Qassem Soleimani blev dræbt af USA i et droneangreb i Irak tidligere på måneden, meddelte Iran, at landet ikke længere har i sinde at overholde alle dele af atomaftalen.

Siden svarede Iran igen med et missilangreb mod en irakisk base, hvor også danske soldater var udstationeret, i det vestlige Irak. Størstedelen af de danske soldater er nu blevet sendt til Kuwait.

Iran ønsker undskyldning fra EU

Det er første gang, at Irans præsident har truet Europa, siden USA valgte at forlade atomaftalen i maj 2018, skriver det amerikanske nyhedsbureau AP.

Atomaftalen fra 2015 medførte, at Iran gik med til at skrue ned for bestemte dele af sit atomprogram og tillade inspektioner mod til gengæld at få fjernet de hårde økonomiske sanktioner mod landet.

Fredsaktivister gør grin med med Irans øverste åndelige leder, Ayatollah Ali Khamenei, Tysklands kansler, Angela Merkel og USA's præsident, Donald Trump, i Tyskland i går. (Foto: Omer Messinger © Scanpix)

Men da Donald Trump blev præsident, trak han USA ud af aftalen, fordi han mente, at den gav iranerne mulighed for at udvikle atomvåben. Det betød, at USA genindførte hårde sanktioner mod Iran.

EU, Rusland og Kina har siden forsøgt at holde liv i atomaftalen, mens de amerikanske sanktioner har kastet Iran ud i en økonomisk krise med en kollapset olieeksport og stigende priser på mange varer.

Under regeringsmødet i Iran i dag sagde præsident Rouhani også, at EU ikke har formået at optræde som en selvstændig enhed, og at EU bør undskylde over for Iran.

I sidste uge oplyste Iran, at landet har taget en række avancerede centrifuger i brug til berigelse af uran, som kan bruges til atomvåben.

Præsident Hassan Rouhani gentog i dag - som mange gange tidligere - at Iran ikke har i sinde at udvikle en atombombe.