Iran sender sorte bokse fra nedskudt fly til Ukraine

Irans havarikommission har svært ved at få afkodet alle data fra boksene.

Iran har efter flystyrtet indrømmet, at landets militær skød passagerflyet ned ved en fejl. (Foto: SOCIAL MEDIA © Scanpix)

De sorte bokse fra det passagerfly, der blev skudt ned i Iran, bliver sendt til Ukraine.

Det oplyser formanden for Irans havarikommission, Hassan Rezayeefar, til det iranske nyhedsbureau Fars.

Ifølge havari-formanden har Iran problemer med at få afkodet data fra boksene fuldt ud og er derfor gået med til at sende dem til Ukraine.

- Vi vil forsøge at udnytte ekspertisen i Frankrig, Canada og USA til at afkode data i Ukraines hovedstad, Kiev, siger han.

Flyet, der var fra Ukraine International Airlines, styrtede ned lidt udenfor Irans hovedstad, Teheran, den 8. januar. Alle 176 personer ombord på flyet døde i styrtet.

Efterfølgende har det iranske styre oplyst, at det ved en fejl blev skudt ned af landets militær.

Ifølge Irans militær fløj det ukrainske fly tæt på et "følsomt militært sted" tilhørende Irans Revolutionsgarde, da det ved en fejl blev skudt ned.

Nedskydningen af det ukrainske passagerfly skete, få timer efter at Iran havde angrebet militærbaser med internationale styrker i Irak som hævn for, at USA dræbte den højtstående general for Irans Revolutionsgarde Qassem Soleimani.

Flyet blev skudt ned lidt udenfor Teheran. Se dets rute her.

Flyets rute inden det styrtede. (© dr)
Flyets rute inden det styrtede. (© dr)

'En utilgivelig fejltagelse'

De første dage efter flystyrtet benægtede det iranske styre, at flyet var blevet skudt ned af iranske missiler og kaldte beskyldningerne om en nedskydning for psykologisk krigsførelse.

Efter indrømmelsen, der kom efter videooptagelser af et missil, der rammer et fly, har landets præsident, Hassan Rohani, har kaldt nedskydningen for 'en stor tragedie' og en 'utilgivelig fejltagelse'.

Det har dog ikke afholdt den iranske udenrigsminister, Javad Zarif, fra at lægge en del af skylden over på USA, der altså få dage forinden havde dræbt Qassem Soleimani.

- En menneskelig fejl på et kritisk tidspunkt forårsaget af amerikansk dristighed, der førte til en katastrofe. Vores dybe beklagelse, undskyldning og medfølelse til vores folk, til ofrenes familier og til andre berørte lande, lød det fra udenrigsministeren i et tweet.

Ukraine har tidligere fået adgang til dele af flyvraget og også de sorte bokse, men nu er Iran altså gået med til, at de sorte bokse sendes til Ukraine, hvor der vil blive foretaget flere undersøgelser.

De sorte bokse bruges til at opklare årsagen til flyulykker.