Iran til Trump: Respekter atomaftalen og vi kan mødes

USA's præsident er klar til at mødes med Irans ledere 'uden forhåndsbetingelser'.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, siger, at han er klar til at mødes med Irans ledere, herunder præsident Hassan Rouhani, hvornår det skal være. (© Scanpix)

Hvis den amerikanske præsident, Donald Trump, rent faktisk ønsker at mødes og forhandle med sin iranske kollega, præsident Hassan Rouhani, skal han først vende tilbage til den atomaftale med Iran, som USA valgte at trække sig fra tidligere på året.

Det er meldingen fra præsident Rouhanis rådgiver, Hamid Aboutalebi, efter at Donald Trump har meddelt, at han ”til enhver tid” og ”uden forhåndsbetingelser” er klar til at mødes med den iranske præsident.

- Respekt for Irans rettigheder, en mindskelse af fjendtligheder og en tilbagevenden til atomaftalen er skridt, der kan tages, for at overkomme den ujævne vej tilbage til forhandlinger mellem Iran og USA, lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters fra Hamid Aboutalebi på Twitter.

'En af de værste aftaler'

Forholdet mellem USA og Iran har været anspændt i årtier, og det er kun blevet forværret, efter at Donald Trump overtog præsidentembedet for halvandet år siden.

Han har længe været stærkt kritisk over for det iranske styre, som han anklager for aktivt at støtter terror og skabe ustabilitet i Mellemøsten.

I maj valgte han at trække USA fra den atomaftale, som hans forgænger, Barack Obama, indgik med Iran og fem andre lande i 2015.

Aftalen skulle få Iran til at afvikle sit atomprogram, mod at det internationale samfund ophævede de omfattende sanktioner, der økonomisk var ved at tvinge Iran i knæ.

Men ifølge Donald Trump var det ”en af de værste aftaler” i historien, og han meddelte fra talerstolen, at han ville begynde at genindføre sanktionerne mod landet.

Trussel i sidste uge

Siden da har de to lande flere gange langet verbalt ud efter hinanden. Så sent som i sidste uge advarede Donald Trump den iranske præsident mod nogensinde at true USA igen.

- Ellers kommer det til at få konsekvenser, som sjældent er set værre gennem historien, lød det på Twitter.

Men i går meddelte Donald Trump på et pressemøde, at han er klar til at mødes med Irans ledere ”når som helst de vil”.

- Jeg mener, at det vil være det rigtige at gøre, uden forhåndsbetingelser, sagde han fra talerstolen i Det Hvide Hus.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, understregede dog efterfølgende over for CNBC, at der er nogle forhåndsbetingelser, der skal være på plads før et givent møde.

- Hvis iranerne vil forpligte sig til at lave helt fundamentale ændringer i den måde, de behandler deres folk på, hvis de vil skrue ned for deres skadelige handlinger, og hvis de er enige i, at det betaler sig at være en del af en atomaftale, som rent faktisk forhindrer spredning af atomvåben, så er præsidenten klar til at sætte sig ned og tale med dem, sagde han.

Hvis det sker, vil det være det første møde mellem Irans og USA's ledere siden den iranske revolution i 1979.

Her overtog ayatollah Khomeini magten i landet, som indtil da havde været et vestligt orienteret monarki og en af USA’s hovedallierede i Mellemøsten, og skabte en islamisk republik.

Facebook
Twitter